To je to što me zanima!

Hrvatska ušla u recesiju, Vlada neće imati novca

BDP je u trećem kvartalu prošle godine pao za 0,5 posto, a u zadnjem kvartalu, prema svim raspoloživim podacima izgleda neće biti pozitivan
Vidi originalni članak

Bruto društveni proizvod je u trećem kvartalu prošle godine pao za 0,5 posto, a u zadnjem kvartalu, prema svim raspoloživim podacima neće biti pozitivan što znači da je Hrvatska ušla u recesiju. Prema udžbeničkoj definiciji, zemlja je u recesiji kad joj BDP dva uzastopna kvartala bude manji od nule. Iako ti podaci još nisu konačni, mala je vjerojatnost da će zadnji kvartal prošle godine biti u plusu. Makroekonomist dr Branimir Lokin kaže da premda ti podaci još nisu sređeni, iz svojih izvora može reći  da smo ušli u recesiju.
- Puno je važniji trend. Ako s pet posto padnete na tri, isto ste u padu, u jednoj vrsti recesije. Kina, koja je imala rast sa 12 posto pala na manje od sedam pa je u recesiji, mada ona ne odgovara školskoj definiciji pojma. Posljedice će se vidjeti u dogledno vrijeme: usporavanje gospodarstva nosi smanjene prihode državnoj blagajni, sve je manje novca korisnicima, proračun mora biti rebalansiran. Taj scenarij bit će teško izbjeći.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • user_28544 30.01.2009.

    Ugledajte se na Francusku, štrajk stoljeća. A mi.... Očito je da smo prekorunpirani pa nemožemo se dogovorit oko Štrajka i prosvjeda!!!

  • bajko 21.01.2009.

    rebalansiraju oni več 18 godina ali po našem leđima BANDU bi sad narod trebao izbalansirati po njihovim leđima ali toljgama,dok je još vrijeme da spasimo ovo malo što je ostalo

  • sabo 21.01.2009.

    To je laž. To je srbo-komunistička jugo-nostalgičarska podvala. Dok je cijeli svijet u krizi i recesiji Hrvatskoj cvjetaju ruže. Je li tako gosp. Sanaderu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare