To je to što me zanima!

Hrvatska uvodi pilot projekt ranog otkrivanja raka prostate

Akademik Željko Kaštelan, dr. med., predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb rekao je kako u Hrvatskoj godišnje oboli od raka prostate oko 3 tisuće muškaraca, a umire ih oko 800
Vidi originalni članak

Hrvatska među prvim zemljama u Europskoj uniji pokreće program ranog otkrivanja raka prostate, a prije toga na području Zagreba i Zagrebačke županije provest će se jednogodišnji pilot projekt. U prvoj fazi obuhvatit će 10.000 muškaraca, a za provedbu je osigurano više od 300.000 eura, piše HRT.

Izvjestili su kako će na preglede biti pozvani muškarci u dobi od 55 do 69 godina, kada i raste pojavnost raka prostate

RAZGOVARALI SMO S NJOM Pacijentica iz Petrove oduševila javnost svojom objavom: "Ima nade za čovječanstvo..."

Akademik Željko Kaštelan, dr. med., predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb rekao je kako će liječnici obiteljske medicine uvoditi osobe u ovaj program.

- Oni će vršiti testiranje i očekuje se da će od njih 10 posto biti s povišenim PS-om i mi ćemo ih ponovno testirati za 3-5 tjedana, a ako i tada vrijednost PS-a bude povećana, oni će biti upućeni u dvije bolnice u Zagrebu gdje će se vršiti magnatska rezonanca prostate, a nakon toga slijedi pregled urologa koji će odlučiti je li potrebna biopsija prostate - kazao je Kaštelan te dodao da ako se biopsijom ukaže da pacijent ima karcinom multidisciplinarni timovi liječnika će dati optimalnu terapiju.

Šarić je objasnio kako je rak prostate 3. uzrok smrti muškaraca u Hrvatskoj.

- U Hrvatskoj godišnje oboli od raka prostate oko 3 tisuće muškaraca, a umire ih oko 800. Ako bolest otkrijemo u ranoj fazi karcinom se može u potpunosti izliječiti - istaknuo je.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Shawna03655 13.02.2024.

    Ocijenite moju 18+ golu fotografiju - - -> NU21.FUN

Komentiraj...
Vidi sve komentare