To je to što me zanima!

Hrvatski inovatori: Mi smo bolji i od prof. Baltazara!

Žive svoj san: Domišljatim Hrvatima njihov izum donosi kruh na stol. Slava je izmislila preklopnu žličicu, Franjo uređaj za zvonjenje, Rosa pastu...
Vidi originalni članak

Frustriralo me što nikada ne mogu jogurt pojesti do kraja. Dosjetila sam se sklopivoj plastčnoj žličici. Zaštitila sam je u Hrvatskoj, Europi, SAD-u i Australiji, a proizvodim je pet godina, kaže Slava Vrhovski (56) iz Zagreba. Ona, za razliku od mnogih drugih inovatora, svoj patent sama proizvodi i uspješno prodaje. Njezina se žličica zasad u Hrvatskoj može naći na Zvijezdinoj francuskoj salati i Dukatovom zrnatom siru, no njezin glavni klijent je tvornica ambalaže Greiner iz Austrije.
- U proizvodnji radi četvero radnika, a zaposlit ću ih još najmanje toliko. Proizvodnju u pogonu u Gajnicama ćemo povećati za 400 posto, a radimo u tri smjene. Da nam je još tri, ne bi stigli sve napraviti - ispričala je.
Franjo Gašparec (61) iz Čakovca je smislio mehanizam koji pokreće crkvena zvona tako da pri zvonjenju ne oštećuju crkvene tornjeve i zbog kojeg odjekuju najkvalitetnijim zvukom. Ima tvrtku s tri zaposlena i živi od svog izuma. Jedini u svijetu proizvodi mehanizam za zvonjenje kojeg pokreće zrak. Ugradio ga je na sedam crkava, tj. 15 crkvenih zvona.
Od svog izuma živi i Rosa Ferinčević(50). Nakon mnogih sati provedenih nad knjigama i mikroskopom kemičarka iz Zagreba shvatila je da crvena djetelina i iđirot mogu pomoći u odvikavanju od pušenja. Te je sastojke, zajedno s “dobrim” probiotičkim bakterijama, povezala i “zapakirala” u pastu za zube. Pušačima koji krenu na odvikavanje može pomoći jer im nakon pranja zubi cigareta ne paše. Pokušaju li zapaliti, osjetit će mučninu. Osim paste patentirala je i prodaje razne probiotičke preparate. Zapošljava sedmero ljudi, a radnu snagu namjerava udvostručiti.




EKO-AUSPUH JOŠ TRAŽI KUPCA
Ozonator ispušnih plinova Ivana Jakobovića iz Slavonskog Broda mogao bi tek donijeti revolucionarne promjene u autoindustriji. Ivan je izumio ekološki auspuh koji umjesto štetnih plinova ispušta kisik. Kaže kako njegov auspuh ispušta 45 posto manje CO2, a čak 800 posto više kisika.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • kulenica 26.10.2009.

    meni treba patent da proguram od prvog do prvog

  • Fizičar 26.10.2009.

    ovaj auspuh ne moze raditi jer krsi zakone termodinamike....On mozda izbacuje vise kisika, ali stetni nusprodukti moraju negdje drugdje otici, tako da na kraju jos samo vise zagadjuje

  • 26.10.2009.

    čemu to ako to možemo sa običnom žlićicom iz domaćinstva,samo još više plastike kojoj treba nekoliko stoljeća da se razgradi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare