To je to što me zanima!

Hrvatski paradoks: U 5 godina iz sustava otišlo čak 210 sudaca

U Hrvatskoj su suci navodno zaštićeni i dobro plaćeni, o njima se priča kao korumpiranima i ovisnima o moćnicima, a ipak, prijeti im izumiranje. Njih 210 u pet godina otišlo je iz sustava
Vidi originalni članak

U pet godina iz sustava je otišlo 210 sudaca, piše u petak Večernji list, navodeći da je riječ o još jednom hrvatskom paradoksu jer su suci navodno zaštićeni i dobro plaćeni.

U Hrvatskoj je na spomen sudaca uobičajeno priča o tomu kako su korumpirani, ovisni o politici i moćnicima, a odlično plaćeni i zaštićeni poput nekih vrsta kojima prijeti izumiranje.

Analizom izvješća Ministarstva pravosuđa, predsjednika Vrhovnog suda i Državnog sudbenog vijeća, utvrdili su kako u proteklih ni pet godina, od početka 2016., hrvatsko je sudstvo ostalo bez 207 sudaca, s tim da je za još troje odobreno razrješenje od sudačke dužnosti do kraja godine.

SKANDAL U 6. LIGI Pretučeni sudac: Nisam mogao nastaviti, na bolovanju sam...

To je četiri puta više nego u prethodnoj petoljetki od 2011. do 2015. godine. Više je bilo jedino 2016. godine, ali za 12 mjeseci, kad je Hrvatska ostala bez 49 sudaca. To bi u većini europskih zemalja bio alarmantan podatak, ali ne i u Hrvatskoj.

Premda smo po odlasku sudaca vjerojatno europski rekorderi, ni to nas nije pomaknulo s vrha ljestvice europskih zemalja na kojoj postojano držimo vodeću poziciju zajedno sa Slovenijom, s po četrdesetak sudaca na sto tisuća stanovnika, dok ih Irska ima tri, Danska šest, Francuska 10, Italija 11, Njemačka 24, piše Večernji list.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 11.09.2020.

    Odeš sa suda, ali ne možeš na tom istom sudu biti ničiji odvjetnik sljedećih 5 g. zbog mogućeg sukoba interesa. A ne da se drugi dan vrate među bivše kolege, kao odvjetnici. To je najveća svinjarija koja uredno funkcionira u Hrvatskoj.

  • crna mačka 11.09.2020.

    Danas je biti sudac opasno.

  • os-lega 11.09.2020.

    U svakoj državnoj službi kažu; "Dobrano si pogriješio, bolje se povuci sam iz službe nego da te kazneno gonimo i damo ti otkaz"! Da nije možda to uzrok?

Komentiraj...
Vidi sve komentare