To je to što me zanima!

Hrvatsko ime, strana roba: Riba iz Kine, ulje iz Grčke

Mnogi hrvatski proizvođači pod svojim imenom prodaju prepakirane strane proizvode i obmanjuju kupce. Sir Podravec npr. proizvodi Njemačka
Vidi originalni članak

Gle ovo, Ledo riba je podrijetlom iz Argentine! To je prijevara, ludost! Oni je samo prepakiraju i prodaju kao hrvatski proizvod, požalio se bračni par umirovljenika u prodavaonici u Zagrebu. Na policama naših trgovina pronašli smo desetke proizvoda poznatih hrvatskih tvrtki poput Leda, Podravke, Dukata koji nisu proizvedeni u Hrvatskoj. Primjerice, uvozno maslinovo ulje pod etiketom Zvijezde, a smrznuta riba iz dalekih zemalja. A naši ribari nemaju kome prodati ulov. Ovdje su ti proizvodi samo prepakirani. Iako proizvođači nigdje posebno ne ističu da je proizvod hrvatski, građani uglavnom očekuju da je to tako.
Za ovakve stvari katkad postoje opravdani razlozi. Neke je proizvode nemoguće u potpunosti proizvesti kod nas. Dio sirovina je vani jeftiniji, a neke mi ni nemamo pa je jasno da uvozimo kavu ili kakao. Naše i strane tvrtke često dogovaraju razmjenu - mi u inozemnim tvorničkim pogonima proizvodimo svoju robu, a zauzvrat ćemo jeftinije dobiti sirovine.
- Rijetko koja zemlja sama može proizvesti baš sve sirovine za proizvod. Zato su neke sirovine uvezene. Isto tako, neki su proizvodi proizvedeni vani, ali s našom pameću i pod našim nazivom. Naše tvrtke obično imaju svoju recepturu, čak i kad daju robu proizvesti u inozemstvu, a imaju i svoj dizajn - smatra Milica Rakuša Martulaš iz Hrvatske gospodarske komore. Ističe kako je ipak bitno da je što veći dio artikla hrvatskog podrijetla jer ćemo tako zaposliti više ljudi u Hrvatskoj.
Konačno, nema opravdanog razloga da Dukatov sir Podravec proizvodi tvrtka u Njemačkoj, a Dukat ga samo uvozi i pakira. Ledovi očišćeni repovi kozica dolaze iz Indije, oslić iz Argentine, a bijela riba iz Kine. Ledov zamrznuti pommes frites proizvela je tvrtka u Nizozemskoj, kao da naši poljoprivrednici ne uzgajaju dobar krumpir.
- Ako se pri proizvodnji upotrebljava dio sirovine iz uvoza, koji je jeftiniji i tržišno opravdan, to nije prijevara. To je hrvatski proizvod - smatra Jadranka Kolarević iz Potrošača.

U 'IZVORNO HRVATSKU VEGETU' UTKANI SAMO UVOZNI PROIZVODI?
Podravkin vjerojatno najlegendarniji proizvod, Vegeta, nosi oznaku Hrvatske kospodarske komore “Izvorno hrvatsko”. Između ostaloga, to znači da posjeduje nacionalna obilježja i da je specifična baš za Hrvatsku. Iako je Podravka sama smislila ovu slavnu kombinaciju povrća i začina davne 1959., u medijima su se svojedobno pojavili napisi o tome kako ta tvornica sve sastojke uvozi. Navodno je razlog bio taj što ta tvrtka ne može nabaviti količinu povrća dovoljnu za potrebe proizvodnje Vegete. Kako bilo, Vegeta se prodaje na svih pet kontinenata, odnosno u čak 40 zemalja svijeta.

NEŠTO SKUPLJI, ALI 100 POSTO NAŠI

Nema zabune, hrvatska šljivovica potpuno je domaća. HGK joj je dodijelila i oznaku “Izvorno hrvatsko”. Tu je oznaku dobila i paška čipka i paški sir, dalmatinski pršut te paprenjaci. U proizvodnju hrvatskog pekmeza od šljiva utkane su i neke nove ideje i tehnologije jer ne bi inače ni mogao dobiti oznaku HGK. Gavrilovićeve salame i hrvatska čokolada Mikado imaju istu oznaku, a ima je čak i naše kiselo zelje.

Idi na 24sata

Komentari 58

  • svi_smo_doma 01.12.2008.

    A zašto je domaći proizvod jeftiniji vani nego u Hrvatskoj? Zato što prodavatelji (tj. uvoznici) nisu lakomi kao naši: Todorić, Kerum, Gucić i ostali. Imaju velike marže jer ucjenjuju proizvođače da im prodaju za sitnu lovu, s ogromnim počekom (odgodom plaćanja), a ako ne žele; nemaju kome drugom u Hrvatskoj! Zato je u redu da prodaju vani pa barem tako zarade. Čekam samo Todorića jr da se opet pojavi u Dnevniku (kao slučajno) i priča o tome kako je Agrokoru na srcu i duši blagostanje Hrvata!

  • svi_smo_doma 01.12.2008.

    Kao da je i sve ostalo što kupujemo iz država čiji su brandovi: skoro sve se danas proizvodi u Kini jer je jeftinija radna snaga, ista stvar kao s tehnikom i odjećom, jest i s hranom, ništa čudno! Otkad je Sirela vlasništvo Dukata?

  • edvardito 30.11.2008.

    ne znam sta reci nego SRAMOTA

Komentiraj...
Vidi sve komentare