To je to što me zanima!

Nijedan model nije predvidio obilne kiše na našem području: 'To je ilegalna kiša, rijetkost'

Zbog velike količine oborina u središnjoj Hrvatskoj nabujale su rijeke i potoci. U zadarskoj županiji je u noći s nedjelje na ponedjeljak palo 164 litara kiše po metru četvornom
Vidi originalni članak

Kišu koja je u ponedjeljak u Sloveniji i dijelovima Hrvatske bila vrlo obilna, meteorolog Blaž Šter je na X-u opisao kao "ilegalnu".

- Danas ilegalna kiša, nije bila predviđena nijednom modelskom prognozom. Danas je to rijetkost - napisao je Šter. Za N1 je pojasnio kako je uzrok tome nepredvidivo kretanje sredozemne ciklone.

Pogledajte video

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Prognoze su pokazivale da će se kretati dublje iznad Balkana, ali onda se počela vraćati. Bilo je to kaotično kretanje jezgre hladnog zraka. Tako da smo imali oborine prvo sa zapada, a zatim i s istoka. Padaline su se zavitlale nad našim područjem - rekao je. Objasnio je kako je moguće da ta "ilegalna" kiša nije bila predvidljiva odnosno kako je došlo do te meteorološke greške.

- To se događa nekoliko puta godišnje, pogotovo ljeti, kada je vrijeme puno dinamičnije zbog različitih uvjeta. To nas je prilično iznenadilo - kaže Šter i dodaje kako je vrijeme dinamičan fenomen koji ponekad teško točno predvidjeti, pa se nemojte previše uzrujavati ako vremenska prognoza bude pogrešna. 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • mars7 13.03.2024.

    danas je bilo bez kise napokon suncano

  • zutizgzg 13.03.2024.

    ilegalni mediji koji lazu o 2 rata,iste stvari nazivaju drugim imenima

  • Gibbs55 13.03.2024.

    Toliko o prognozi vremena i našim "stručnjacima".

Komentiraj...
Vidi sve komentare