To je to što me zanima!

Hrvatu (30) uvjetna kazna za nacistički pozdrav u Bleiburgu

Nakon što je uhićen na komemoraciji u svibnju, policija je u njegovom mobitelu našla primjerak knjige Adolfa Hitlera u PDF formatu. Osuđen je na 15 mjeseci uvjetne kazne
Vidi originalni članak

U austrijskom Klagenfurtu u srijedu je završeno i posljednje od tri suđenja hrvatskim državljanima zbog isticanja nacističkih simbola tijekom komemoracije na Bleiburškom polju u svibnju. Hrvat (30) osuđen je na uvjetnu kaznu od 15 mjeseci zbog kršenja austrijskog Zakona o zabrani nacističkih simbola. Presuda još nije pravomoćna. Kako javlja austrijski Der Standard, pred sudom se pokajao, a sudac mu je kao olakotnu okolnost prihvatio i činjenicu da je bio pod utjecajem alkohola kada je dizao ruku u nacistički pozdrav. 

DVIJE GODINE UVJETNO Hrvat osuđen zbog "Hitlerovog pozdrava" u Bleiburgu

Nakon što je uhićen, policija je u njegovom mobitelu našla primjerak knjige Adolfa Hitlera 'Mein Kampf' u PDF formatu na hrvatskom jeziku. Tužiteljica Doris Kügler kazala je kako je to dodatni dokaz da osumnjičeni gaji 'unutarnje simpatije prema nacizmu'. 

Muškarac (30) je na pitanje da objasni svoja politička stajališta odgovorio da je apolitičan, ali da smatra da 'nitko nema pravo uništiti jedan cijeli narod'. Dodao je kako Mein Kampf nije pročitao, ali da je želio doznati što u toj knjizi piše. Zašto je koristio nacistički pozdrav nije znao objasniti. 

DOBIO 15 MJESECI UVJETNO Zbog 'Hitlerova pozdrava' na Bleiburgu: Osudili Hrvata (51)

Ukupno su petorica Hrvata uhićena tijekom komemoracije u Bleiburgu zbog isticanja nacističkih simbola. 

Idi na 24sata

Komentari 97

  • Prva Proleterska 05.07.2018.

    Svatko iole malo pametan ćovjek na ovom planetu , bi trebao proćitati Main Kamf bar jednom , ako ne i više puta . Ja sam je zadnji put proćitao 1989g. i to radi dešavanja u SFRJ i dizanja Miloševića na vrh politike ! Meni se ćini , da ju je i taj kur. sin proćitao ! Nespojivo je tu samo jedno ! Imati tu knjigu , proćitati je a biti KDZ-ejevac ! Doduše može , samo oni sa ćetvrtastom glavurinom !

  • lopinaizhr 05.07.2018.

    Imao Mein Kampf u mobitelu i to je dodatni dokaz što osjeća...ako je to stajalište suda onda je sud kontraverzan jer svaka knjižara u svom izlogu ima tu knjigu počevši od školske knjige pa redom...dal se to nebi smjelo kupit ili što...skinut s interneta i pročitat...a da nemaš nacističko-fašističke sklonosti... Stvarno je svijet otišao...

  • simunicevdom 04.07.2018.

    A sta ima veze da se procita mein Kampf, kad tad cu ga procitat. Ako znamo da je Hitler los bio pa trebamo i procitat sta je on napiso i njegove ambicije koje su ga tjerale na ovaj zlocinacki pothvat. Pobjednici pisu povijest a ja sam zeljan istine jeli to u redu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare