To je to što me zanima!

HUMP: Reforma zdravstva je nužno potrebna, ojačat će primarnu zdravstvenu zaštitu

Udruga ističe da je pitanje načina i redefinicije načina plaćanja usluga te kontrole upravljanja i financijske konsolidacije svih ustanova u sustavu zdravstva ostaje otvoreno s obzirom na to da javnost još nije upoznata s cjelovitim planom
Vidi originalni članak

Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUMP) izrazila je u četvrtak nadu da će najavljena reforma zdravstva ići u smjeru adekvatnog plaćanja usluga i rada, uključujući i plaćanje po učinkovitosti te jačanja primarne zdravstvene zaštite kroz osnaženu ulogu domova zdravlja.

Pozdravivši inicijativu ministra zdravstva Vilija Beroša za sistemskom reformom zdravstva, udruga je navela da je reforma nužna i prijeko potrebna, a model u kojem se jača primarna zdravstvena zaštita osnaživanjem uloge domova zdravlja više nego poželjan iskorak.

ZDRAVSTVENA REFORMA GLAS: Vlada će za reforme u zdravstvu prelijevati iz šupljeg u prazno - preko leđa građana

Očekuju da će se čvršćim pozicioniranjem domova zdravlja kao mjesta gdje pojedinac može obaviti temeljne specijalističke preglede i dijagnostičko-terapijske postupke osigurati postizanje brze i učinkovite zdravstvene zaštite svakom pojedincu na jednom mjestu, ali i rasterećenje bolnica.

Udruga ističe da je pitanje načina i redefinicije načina plaćanja usluga te kontrole upravljanja i financijske konsolidacije svih ustanova u sustavu zdravstva ostaje otvoreno s obzirom na to da javnost još nije upoznata s cjelovitim planom te ga smatraju prioritetnim u rješavanju.

BOLOVANJA, PRIHODI... Davor Nađi objavio 10 razloga zbog kojih misli da je najavljena reforma zdravstva loša

- Primjerice, ne smijemo imati situaciju da pojedini dijelovi sustava, odnosno liječnici i drugi zdravstveni radnici imaju potpuno različite pozicije u sustavu i drugačija materijalna prava i status samo ovisno o ustanovi u kojoj rade, privatnoj ili javnoj - napominje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo Miran Cvitković.

U udruzi drže da se mjesto u sustavu, status i materijalna prava pojedinaca moraju temeljiti i na učinkovitosti rada svakog pojedinca, a menadžment zdravstvenih ustanova treba biti odgovoran za unaprjeđenje i nadzor učinkovitosti timova i zdravstvenih radnika.

Time će se, smatraju, otkloniti nabujali jaz između privatnog i javnog, a ujedno poticati svakog pojedinca da iskazuje i daje svoj profesionalni i stručni maksimum.

PRIJEDLOG NAIŠAO NA BURNE REAKCIJE Hoće li nam država više uzimati za zdravstvo? Ovo su činjenice i probni baloni oko nove reforme

Jednako tako, pitanje ugovora s državnim osigurateljem i podjela novca iz riznice HZZO-a ustanovama ne može biti zasnovana samo na principu izravnih plaćanja DTP postupaka, a bez sagledavanja aspekta učinkovitosti.

U udruzi se stoga nadaju da će reforma ići u smjeru većeg uvida i nadzora učinkovitosti rada i pružanja zdravstvenih usluga, te redefiniranja načina plaćanja usluga od strane državnog osiguratelja prema zdravstvenih ustanovama, odnosno privatnim zdravstvenim radnicima.

Zaključili su da cijeli taj paket mjera obligatno podrazumijeva i veću ulogu i odgovornost zdravstvenog menadžmenta kako usmjeravati i trošiti novac za zdravstvene procese u svojim ustanovama kao i za plaćanje učinkovitosti rada zdravstvenih radnika.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare