To je to što me zanima!

HUP: Trebamo ozbiljnije mjere od ovih koje je Vlada najavila

Gospodarstvu treba rasterećenje i jedan ozbiljan financijski plan kako u iduće dvije godine osigurati likvidnost hrvatskih poduzeća i sačuvati radna mjesta, poručuju iz Hrvatske udruge poslodavaca
Vidi originalni članak

Danas objavljene projekcije koje predviđaju pad hrvatskog gospodarstva u 2020. od 9,4 posto govore da je riječ o izuzetno velikoj i ozbiljnoj brojki. Da bismo se iz takvog pada gospodarstva vratili što brže i oporavili gospodarstvo, potrebne su nam daleko ozbiljnije i drastičnije mjere reformi nego što je danas Vlada najavila u Nacionalnom planu reformi za 2020, poručuju iz Hrvatske udruge poslodavaca.

- Pozdravljamo administrativno rasterećenje kroz digitalizaciju. Međutim, osim tog rasterećenja nama treba ozbiljno financijsko rasterećenje gospodarstva kroz ukidanje parafiskalnih nameta kako bi gospodarstvenici sve svoje resurse, znanja i novac usmjerili u oporavak gospodarstva i tvrtki i plaće radnika. Trošak poslovanja u Hrvatskoj mora biti što manji. Gospodarstvu treba rasterećenje i jedan ozbiljan financijski plan kako u iduće dvije godine osigurati likvidnost hrvatskih poduzeća i sačuvati radna mjesta - poručuje glavni direktor HUP-a, Davor Majetić.

Majetić ističe kako hitno moramo nastaviti digitalizaciju, jer smo u situaciji krize pokazali da je to moguće. Istovremeno, nužan je plan kako napraviti novi teritorijalni ustroj jer je sustav e-propusnica najbolje pokazao kako sadašnji nije efikasan ni koristan.

Potrebno je hitno razmišljati o pravosuđu i reformirati porezni sustav, ozbiljno raditi na povećanju javnih investicija kako bi se potrošnja što prije povećala.

Istovremeno, nužno je strateškim analizama doći do odluke u kojim industrijama ćemo više ulagati poput poljoprivrede i metaloprerađivačke industrije te posebno voditi računa kako sačuvati mikro i male tvrtke.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • jamadolac 30.04.2020.

    Za početak rasteretiti poduzeća ukidanjem ovih što traže rasterećenje .

  • Miroslav J 30.04.2020.

    Po ovim mjerama se zapravo vidi koliko je ova vlada nesposobna.

  • crodark_1 30.04.2020.

    Treba te robovlasnike malo resetirat. "Malo" previše su se uzjogunili.

Komentiraj...
Vidi sve komentare