To je to što me zanima!

HZZ: Do kraja godine bez posla ostaje 50.000 ljudi

U kolovozu je bilo 251.000 nezaposlenih, a kako prognozira ravnateljica Zavoda za zapošljavanje ta bi brojka mogla narasti na 280 do 295 tisuća
Vidi originalni članak

U prvih šest mjeseci ove godine nezaposlenost je porasla za 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su Hrvatskog zavoda za zapošljavanje izneseni na sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća. Najviše ljudi, njih oko 27.000 posao je izgubilo u prerađivačkoj industriji, slijedi trgovina sa 13.000 otkaza, a po otpuštanju ih slijede građevinarstvo, hoteli i restorani. Najveći rast nezaposlenosti zabilježen je u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Istarskoj županiji, a po obrazovanju riječ je o višoj i visokoj stručnoj spremi. Novi dopredsjednik vijeća Božidar Kalmeta zadovoljan je brojkama, jer se nisu ostvarile crne prognoze o zatvaranju 100.000 radnih mjesta tj. da će nezaposlenost porasti više od 20 posto. Čelnik Udruge poslodavaca Đuro Popjač napominje da je nužno okrenuti negativan trend u prerađivačkoj industriji.
- Ne bude li novog zapošljavanja u prerađivačkoj industriji i gospodarskom sektoru koji stvara novu vrijednost, teško ćemo se nositi s posljedicama krize - rekao je.
Prognoza ravnateljice Zavoda Ankice Paun Jarallah nije nimalo optimistična te ističe da bi do kraja godine u Hrvatskoj broj nezaposlenih mogao kretati između 280.000 do 295.000. To znači da bi u odnosu na prošlu godinu broj nezaposlenih mogao biti veći za 10 do 15 posto. GSV je podržao zakon o zabrani pušenja, no nisu ga podržali sindikati jer su rekli da je bitnije zdravlje nacije od samih problema ugostitelja. Kako su sindikati u petak dobili Smjernice ekonomske i fiskalne politike za sljedeće 3 godine o njima će raspravljati u utorak na novom sastanku.

KALMETA NE ZNA NIŠTA O SMJENI IVANA MRAVAKA
Na pitanje stoji li i dalje kod toga da javna poduzeća nisu kriminalne organizacije, ponovio je da se ne može cijela tvrtka optužiti za kaznena djela koja su činili pojedinci.
-U tom sam smislu to rekao, ne da, Bože sačuvaj, bilo koga zaštitim ili stanem na stranu bilo koga. Hoće li direktor HEP-a Ivan Mravak protiv kojeg je podignuta kaznena prijava biti smijenjen Kalmeta nije znao odgovoriti, a smatra li da bi Mravak trebao odgovarati ističe:
- Ovog časa to doista ne znam - rekao je Kalmeta.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • vistekreteni 22.09.2009.

    Tjesite se da zivim s starcima i da nemam obitelj,nazalost morat cu vas razocarat i rec da ste u krivu.To sto vi mislite da vam za auto treba kredit je vas problem,to sto nemate gotovine je također vas problem,to sto zivite u hrvatskoj je također vas problem...moram li jos sta nadodat?

  • Aides 21.09.2009.

    @vistekreteni MAJMUNE JEDAN (admin nebriši) ti živiš opušteno ko moj brat , do negdje 21 godine mu stari plačo alimentaciju živi sa starom da u kuču mizeriju, normalno da tako možeš živjet opušteno , evo ja nisam u kreditima, imam minus 120kn ,radim za bjedni minimalac nešto na ruke sve u svemu oko 3000 kn, dok platim režije kupim klincima što treba za školu , s onim što ostane mogu se JEBAT U GUZICU, nepamtim kad sam otišao sa ženom na kavu, zato neseri .

  • poppy 21.09.2009.

    Vistekreteni-ti vjerovatno živiš kod staraca i ne daješ im ni kune za tekuće troškove zato ti od plaće i pretekne. Djece, kako se primjećuje isto nemaš jer da imaš onda bi im morao kupit knjige, platit neku sportsku aktivnost ili školu stranih jezika da ti se dijete ne skita po ulici-a to sve košta pogotovo ako ih je dvoje. Da bi to zaradio, a još da ti ostane za režije i hranu radiš ko konj do 16-17 h popodne. Za to vrijeme dijete ti je u cjelodnevno boravku u školi koji, vidi čuda, plaćaš oko 700 kn itd...Da bi se osamostalio trebaš se odseliti od staraca-dakle, dignut kredit i kupit stan (osim ako mamica i tatica nisu bogati pa ti ga poklone), da bi kupio auto treba ti kredit-osim ako ne živiš sa starcima pa uštediš cilu plaću i nakon 1-2 godine kupiš auto u gotovini. Sigurna sam da za stan nećeš imat gotovine tako skoro! Dakle ne pametuj puno i spusti se na zemlju. Većina nas živi u okviru svojih mogućnosti ali činjenica je da plaće ne rastu, a cijene lete u nebo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare