To je to što me zanima!

I Danska zaustavila istragu o eksploziji na Sjevernom toku

Više milijardi dolara vrijedni plinovodi kojima je transportiran plin iz Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora pogođeni su nizom eksplozija u švedskim i danskim vodama u rujnu 2022. godine
Vidi originalni članak

Danska je u ponedjeljak objavila da zaustavlja istragu o eksplozijama 2022. na plinovodima Sjeverni tok kojima je ruski plin dopreman u Njemačku, postavši druga zemlja koja je to učinila nakon što je Švedska zatvorila svoju istragu.

Više milijardi dolara vrijedni plinovodi kojima je transportiran plin iz Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora pogođeni su nizom eksplozija u švedskim i danskim vodama u rujnu 2022. godine, zbog čega su velike količine metana završile u atmosferi.

PLANIRANI UDAR Nijemci tvrde: Sjeverni tok su raznijeli ukrajinski komandosi, Zelenski vjerojatno nije ni znao

Švedski istražitelji su početkom veljače objavili da zatvaraju istragu eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 uz zaključak istrage "da se švedska jurisdikcija tu ne primjenjuje i da se ona stoga treba zatvoriti".

Danska je pak odustajanje od istrage obrazložila riječima da se "radi o namjernoj sabotaži plinovoda, ali da je procijenjeno da nema dovoljno temelja za kazneni progon".

Švedska, Danska i Njemačka pokrenule su zasebne istrage, no sve tri zemlje tajnovite su oko njihovih rezultata. 

ZASEBNA ISTRAGA Švedska zatvorila istragu eksplozija na plinovodima Sjeverni tok: 'Zaključili smo...'

U Njemačkoj bi se, međutim, istraga trebala nastaviti. Glavni državni tužitelj je taj posao povjerio Saveznom uredu kriminalističke policije (BKA) i Saveznoj policiji.

Rusija i Zapad se međusobno okrivljuju za sabotažu plinovoda. Obje strane poriču umiješanost i do sada nitko nije preuzeo odgovornost.

Prošle godine je Njemačka u Vijeću sigurnosti UN-a  rekla da su pronašli tragove podmorskog eksploziva na jahti koja je možda bila korištena za transport eksploziva te da je moguće da su posebno obučeni ronioci postavili eksploziv na cijevi.

Neki zapadni dužnosnici podsjećaju da su u tim vodama u vrijeme eksplozija bila i ruska plovila, no drugi tvrde da nema uvjerljivog dokaza u umiješanost Moskve, koja je tvrdnje o ruskoj sabotaži nazvala "apsurdnima".

Idi na 24sata

Komentari 30

  • SaSvimaSamSuper 27.02.2024.

    Šteta jer treba se otkriti istina o ruskoj sabotaži plinovoda.

  • migaču 26.02.2024.

    Ameri se prave grbavi . Cjeli sukob su oni započeli . Da nisu nagovorili ukrajince na američke raketne baze uz rusku granicu , rusi ih nebi napali . Sad kad vide da rusi nisu pali pod sankcijama i vojno i da će uzet dio ukrajne ,  lagano povlačenje i prestanak financiranja ukrajinaca . Boli njih k..ta za ukrajince . Amero interes i dolari su najvažniji . Još sad plaše svijet s napadom rusa na eu jer će prodat biljarde dolara oružja i opreme . A rusi dva ukrajinska sela ne mogu osvojit pol godine i to uz strašne gubitke . Ti ameri su najveća prevara u zadnjih 20 godina . Svi ratovi počinju s njima i njihovim interesima . Čak ni izbjeglica i terorista  po eu nije bilo dok oni nisu počeli uvodit demokraciju i ljubav na bliskom istoku . A mi ponosni na naše prijatelje iz amerike radi kojih će se eu raspast i završit  u velikoj krizi . I treba nam tako

  • zutizgzg 26.02.2024.

    Licemjeri,tako ce i nas zrtvovti kod Rusa za Njemacku ali narod koji ne vidi to zasluzio je da nestane

Komentiraj...
Vidi sve komentare