To je to što me zanima!

I Ekonomski institut dao crne prognoze: BDP pada za 1,3%

Analitičari Ekonomskog instituta u travnju su predviđali pad od jedan posto, a sada su pogoršali prognoze. Glavni razlog je pad osobne potrošnje i manja kupovna moć
Vidi originalni članak

Prema najnovijoj procjeni Ekonomskog instituta u Zagrebu hrvatski BDP će ove godine pasti za 1,3 posto. Time je institut smanjio vlastitu procjenu iz travnja kada je predviđao pad od jedan posto na kraju godine.

Povećani pad osobne potrošnje je glavni razlog ovog pogoršanja. analitičari u novoj publikaciji tvrde da je poskupljenje osnovnih energenata za kućanstva, te povećanja inflacije i rast stope PDV-a smanjio realnu kupovnu moć građana. A to je, uz loše stanje na tržištu rada, dodatno smanjilo sklonost prema potrošnji.

No, iako analitičari u ovoj godini očekuju pad osobne potrošnje za 1,6 posto, u idućoj godini ipak se očekuje oporavak gospodarstva i rast BDP-a od 0,8 posto.

U 2013. godini  institut očekuje povoljnije međunarodne okolnosti, prevladavanje prvog šoka konsolidacije javnih financija, pozitivnih učinaka članstva u EU te veće realizacije Vladinih investicijskih planova, javlja Business.hr.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • misanthrope 27.07.2012.

    E,a kad ste mogli za Vucu glasat niste,pa sad placite. Ali kada vam dode do glave bit ce prekasno.

  • japanokinez 27.07.2012.

    Kakve bi tek prodnoze bile da su Sanader i HDZ još na vlasti?

  • Koka 69 26.07.2012.

    pad osobne potrošnje i manja kupovna moć, pa to je jedini cilj i rad ove vlade

Komentiraj...
Vidi sve komentare