To je to što me zanima!

I Lesar zadužen: 'Valutni rizik banke prenosile na dužnike'

Predsjednik Ivo Josipović presudu ne želi komentirati jer nije pravomoćna. Srđan Gjurković (HNS) rekao je da je za cijeli slučaj ključna zaštita potrošača
Vidi originalni članak

Nakon što je na zagrebačkom Trgovačkom sudu sudac objavio nepravomoćnu presudu u slučaju Franak i to u korist građana, presudu su komentirali i u Saboru.

Marić: Znao sam da je kredit u švicarcima obmana

Goran Marić (HDZ) nije korisnik kredita u švicarcima.

- Ne, zato što sam znao da je to obmana - rekao je. 

Očekivao je ovakav rasplet, jer model koji je postojao nije bio održiv.

- Banke su prebacile valutni rizik na građane iako taj rizik nije postojao. Ovo je osvježenje i ohrabrenje s tim da uvijek moramo brinuti da je bankarski sustav stabilan, jer je on preduvjet za gospodarski rast - zaključio je Marić. 

Gjurković: Spletom okolnosti nemam kredit

Srđan Gjurković kaže da ova presuda ukazuje na to da se potrošače treba informirati i da postoje sankcije za one koji to ne čine.

- Spletom okolnosti nemam kredit pa možda mogu objektivnije raspravljati, s manje emocija i više profesionalnosti - rekao je HNS-ovac. 

Lesar: Srećom, pri kraju sam s otplatama kredita u 'švicarcima'

Za razliku od njega Laburist Dragutin Lesar ima kredit.

- Imam sreću da je otplata dvaju takvih kredita pri samom kraju. Iznos rata od početka do kraja otplate povećan je za 20 posto - rekao je Lesar. 

Dodao je kako presuda pokazuje da su banke, koje su se u inozemstvu zaduživale u eurima, kompletan valutni rizik prenosile isključivo na dužnika.

- To smo cijelo vrijeme tvrdili, pogotovo kad smo predlagali da se zakonom devizna klauzula zabrani, upravo zbog ovakvih slučajeva - rekao je Lesar. To je, kaže, nemoral bankarstva, uz promjenjivu kamatnu stopu.

- Želim vjerovati da će i drugostupanjska presuda biti poput ove - rekao je. 

Maras: Uzeo sam kredit u kunama

Ministar Gordan Maras nije imao kredit u francima.

- Uzeo sam kredit u kunama - rekao je. Presudu ne želi komentirati dok ne bude konačna.

- Mi moramo svaki dan raditi na zaštiti potrošača. Bitno je da ljudi shvaćaju koju uslugu konzumiraju i koliki je rizik - rekao je ministar.

Josipović bez komentara

Predsjednik Ivo Josipović presudu ne želi komentirati jer nije pravomoćna. 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • emma123 05.07.2013.

    e moj guverneru.....

  • micek 23 04.07.2013.

    Bojim se da će banke uvesti duplo veće naknade na ionako previsoke koje su sada za svaku transakciju i još više oguliti narod,ako budu morale vratiti ono što su otele kreditima i švicarcima

  • zeus89 04.07.2013.

    VAZNO ! ! ! Čestitam i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovakvoj presudi! Iz pouzdanih izvora imam informaciju da će banke od ove presude spustiti rate kredita jer su svijesne da će i pravomočna presuda biti ista kao i ova i bit će uskoro, banke če se kao i do sad koristiti svakojakim prljavim poslovima pa tako če i ovaj put staviti ograničen rok na podnošenje tužbi korisnika kredita da im se vrati pokradeni novac! ZATO APELIRAM NA SVE ONE KOJI SU PROŠLI AGONIJU SA ŠVICARCIMA DA DOBRO PAZE KAD ČE BITI PRAVOMOČNA PRESUDA (A BIT ČE USKORO) DA ODMAH POSNOSE PRIVATNE TUŽBE DA IM SE VRATI NOVAC JER ČE VJEROVATNO BITI OGRANIČEN ROK I NEČE SE DIGNUTI TAKVA BURA KAD SE TO DESI DA BI ŠTO MANJE GRAĐANA ZNALO! ovo su riječi iz krugova obićnih (poštenih) zaposlenika Zagrebačke banke... možda nisu istinite ali bolje je biti na oprezu! SRETNO SVIMA :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare