To je to što me zanima!

I Milanović 'dobio': Rompuy i Barroso primili Nobela za mir

Predsjednici Europskog vijeća, Europske komisije i Parlamenta primili su u ime EU Nobelovu nagradu za mir za 2012. Među uzvanicima je bio i premijer Milanović
Vidi originalni članak

U Oslu je u 13 sati dodijeljena Nobleova nagrada za mir Europskoj uniji. Svečanosti dodijele nagrade prisustvovao je i hrvatski premijer Zoran Milanović. Na dodjeli su bili predstavnici još 20-ak zemalja EU-a. 

- Divno je stajati ovdje i primiti ovu nagradu. Želim odati počast svim Europljanima koji omogućuju da živi san o miru. Ova nagrada pripada njima - rekao je Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća.  

Istaknuo je kako Europska unija mora do kraja ostvariti svoje obećanje o trajnom miru na kontinentu. 

- Mir još nije postignut u nekim dijelovima Europe, još treba raditi. Ipak, raspad SSSR-a, sukobi na Balkanu i Srebrenica zbili su se prije tek 20 godina - istaknuo je Van Rompuy dodavši kako je ponosan što je Europljanin. 

Govornicu je zatim preuzeo predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. 

-  Mir nije samo stanje bez rata, to je stanje uma i vrijednost. No Europska unija se ne svodi samo na mir, ona je vizija slobode i pravde. Unija je više od zajednice država, to je svjestan pristanak država da dijele zajedničke vrijednosti. Počeli smo sa šest država, da bi smo stigli do 27, a uskoro i 28 jer se Hrvatska uskoro pridružuje obitelji - rekao je Barroso. 

Nagradu je uz Van Rompuya i Barrosa primio i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. 

Idi na 24sata

Komentari 97

  • zg36 11.12.2012.

    Kakva budalaština, Eu dobitnik Nobela za mir, žalosno je da se hvale nečim što znaju da nisu zaslužili, još je žalosnije što se zoki ugurao-vjerojatno kao promatrač i to baš onako kako se jaca gurala za potpis ugovora,. Ukratko, ljudi uživajte u porezima, a ja odoh po svog nobela. Nakaradno do beskraja.

  • graziella 11.12.2012.

    Bilo bi smijesno da nije zalosno.Mislim da se i Nobel "okrece"u grobu kad vidi sto su mu napravili od dodijele nagrade za mir.

  • zeko mrkvica 11.12.2012.

    a već me štrecnulo uf!!hvala bogu da sam pročitala do kraja a bilo bi lijepo da nam pošalje razglednicu...tek toliko da nas se sjeti..

Komentiraj...
Vidi sve komentare