To je to što me zanima!

I slavni su nosili dar Titu: Bilo je časno nositi štafetu

Čak 35 milijuna mladih poderalo je tenisice trčeći tri milijuna kilometara u 42 godine, koliko je, prema dostupnim izvorima, štafeta ukupno prešla
Vidi originalni članak

U trenirkama i bijelim majicama trčali smo etape od punkta do punkta. Bila sam djevojčica od 14 godina, odlična učenica i sportašica. Tad, naravno, nisam bila politički osviještena, a danas drukčije gledam na ta vremena, priča Vesna Barišić (46), novinarka i sestra Mirjane Hrge. Jedna je od 35 milijuna mladih koji su poderali tenisice pretrčavajući u 42 godine tri milijuna kilometara, koliko je, prema javno dostupnim izvorima, štafeta ukupno prešla.
Od prve štafete prošle su 64 godine. Prvu štafetu istrčalo je 12.500 mladih prešavši 9000 kilometara. U Zagrebu su mu predali i Plavu knjigu sa 15.000 potpisa mladeži iz Šumadije. Ostale su se okončavale na sletu u Beogradu.
- U našem selu u Grudama trčali su je svi osnovnoškolci - kaže Ljubo Jurčić i dodaje:
- Sjećam se da su se štafete dijelile na seoske, općinske, kotarske i republičke. Znali smo da se bliži Titov rođendan po naglim vrućinama u svibnju, a štafeta nam je predstavljala samo dvije stvari: tučnjavu ili partiju nogometa, ovisno u koje smo selo morali ići na start. Najviše nas je radovalo što toga dana nije bilo škole - smiješeći se, pripovijeda Jurčić.  Ne sjeća se koliko je dionica za Tita otrčao, odnosno koliko je “palica” proslijedio, a kaže da mu to ionako nije puno značilo.
Andrija Hebrang ne pamti po lijepom to vrijeme jer je, kaže, Tito naredio likvidaciju njegova oca.
- Za Dan mladosti uvijek sam izmišljao da sam bolestan kako ne bih morao sudjelovati u tim aktivnostima. Uglavnom sam si zamatao ruku ili glumio da imam bolove ili proljev - prisjetio se Hebrang. Ni Zoran Milanović, čelnik SDP-a, štafetu nije imao u rukama. Novinar Robert Valdec tvrdi kako ga čast nošenja štafete nije dopala jer nije bio iz politički podobne obitelji.
No njegova majka ju je nosila na Zrinjevcu, a Valdec ističe kako kod kuće još čuvaju tu fotografiju, kao uspomenu.

'JOVANKA BROZ LJUBILA JE MOJU MIRJANU HRGU'
Vesna Barišić (46), novinarka i sestra Mirjane Hrge, nosila je štafetu sa 14 godina, a njenoj sestri, onda četverogodišnjoj Mirjani Hrgi, Jovanka Broz slala je poljupce i mahala joj.

'TO SE TAD TAK' U BEDNJI MORALO NOSIT, KAJ NE?'
Zastupnik HDZ-a  Ivan Jarnjak danas smatra da su to bile bedastoće, ali ističe da “svako vrijeme ima svoje”. U skupini od 10 učenika trčao sa štafetom u 4. razredu osnovne škole u Bednji.

'PLESALI SMO ZA NAŠEG DRUGA TITA'
Nisam nosila štafetu, ali sam plesala na sletu za Dan mladosti na stadionu u Makarskoj. Bilo je zabavno dok smo vježbali ples za našega druga Tita, sjetila se Hloverka Novak Srzić.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Brat od rođe1 25.05.2009.

    e dragi moji hrvatice i hrvati sad se vi pitajte zašti nam je javni mediski servis tj HRT takav kakav je,zašto nam je sloboda govora takva kakva je.pročitajte izjavu naše hlo i sveje jasno.nostalgija je ebena stvar..........bilo je lijepo nosit štafetu našem drugu titu.e vidite ja nisam moga fala bogu doć ni u peti red do štafete jer sam bio ustaški potomak i unik mučki ubijenog djeda na blajburgu..........

  • Brat od rođe1 25.05.2009.

    svi vi koji kažete da je bilo bolje danas bi tipkali po pimpeku a ne po tipkovnicama i prelistavali raznorazne netove.bili bi kao u kubi nebi ni znali da postoi mobitel i računalo a vozili bi fiću i stojadina iz 70,80godina.hvala lijepo meni dobro i ovako.

  • Brat od rođe1 25.05.2009.

    svi vi jugosi kome danas nije dobro u hrvatskoj.imate pravnu sljedbenicu jugoslavije srbiju a granica vam je otvorena zbogom.slobodno si kupite kartu u jednom smjeru nećemo plakat.što čekate ovdje kad vam je tamo bolje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare