To je to što me zanima!

I Švicarci na referedumu: Žele ograničiti plaće najbogatijima

Ako na referendumu podrže prijedlog 'Inicijative 1:12', najveća plaća u nekoj kompaniji moći će biti najviše 12 puta veća od najniže plaće u istoj kompaniji
Vidi originalni članak

Švicarci 24. studenog izlaze na referendum na kojem će odlučiti jesu li za postavljanje limita na plaće u kompanijama. Ako na referendumu podrže prijedlog 'Inicijative 1:12', najveća plaća u nekoj kompaniji moći će biti najviše 12 puta veća od najniže plaće u toj kompaniji, piše businessinsider.com.

Inicijativu su pokrenuli Švicarski mladi socijalisti. S prikupljanjem potpisa počeli su u jesen 2009. godine i skupili njih 100 tisuća, a prema nedavno provedenoj anketi podržava ih 44 posto građana. Njih 44 posto planira glasati protiv, a preostalih 12 posto je neodlučno. 

Inicijativa je najnoviji pokušaj da se smanji sve veća razlika u plaćama u jednoj od najbogatijih nacija. Unatoč visokom životnom standardu, Švicarci su sve više nezadovoljni sve većom nejednakosti u bogatstvu. 

Predsjednik Mladih socijalista, David Roth rekao je kako je nakon Drugog svjetskog rata rast plaća bio više-manje paralelan, a da se zadnjih desetak godina jedan mali dio društva izdvojio i preuzeo veliku dobit.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • ilmare 21.11.2013.

    Bar znaju prave probleme detektirati .I referendum ima puno opravdanje...

  • cudak 20.11.2013.

    svaka cast mladim svicarskim socijalistima, treba se usudit ici u ovakve radikalne akcije... danas ranije sam citao na drugom portalu ovu vijest i bila je pod naslovom iskra koja ce zapaliti europu i sve sto mogu reci je: pa bilo je i vrijeme

  • Yassa 20.11.2013.

    a ko dnas je to 200puta , zato švicarci imaju krizu a mi blagostanje

Komentiraj...
Vidi sve komentare