To je to što me zanima!

I u kamenom dobu migranti su se kretali balkanskom rutom

Studija njemačkih znanstvenika dovodi u pitanje dosadašnju teoriju da se poljoprivreda raširila od jedne populacije do druge običnom kulturalnom difuzijom
Vidi originalni članak

Migranti iz kamenog doba kretali su se iz područja oko Egejskog mora prema srednjoj i južnoj Europi i na kontinent prije 8000 godina donijeli poljoprivredu, kažu znanstvenici.

Otkriće je temeljeno na genetskim uzorcima poljoprivrednih zajednica u Njemačkoj, Mađarskoj i Španjolskoj. Uspoređujući te drevne genome s onima pronađenima na nalazištima u Grčkoj i sjeverozapadnoj Turskoj, znanstvenici su uspjeli povući genetsku liniju koja povezuje europsko i egejsko stanovništvo.

Rezultati su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Science.

Studija njemačkih znanstvenika dovodi u pitanje dosadašnju teoriju da se poljoprivreda raširila od jedne populacije do druge običnom kulturalnom difuzijom.

Antropolog Joachim Burger sa Gutenbergova sveučilišta u Mainzu, jedan od autora studije, kaže da su genetičke analize pokazale da su drevni farmeri u srednjoj Europi i Španjolskoj genetski bliži egejskoj skupini nego međusobno.

To sugerira da su farmeri stigli u Europu, u kojoj je tada još vladala sakupljačko-lovačka kultura, u dva odvojena vala - sjevernim putem na kontinent i zapadnim putem duž španjolske obale.

"Jedno je balkanska ruta, a drugo je mediteranska. A to vidimo i iz današnjih migrarija", rekao je Burger.

Znanstvenici su temeljeno na njihovoj DNK uspjeli i otkriti neke karakteristike drevnih egejskih farmera, rekao je Burger. Oni su bili relativno svijetloputi i tamnooki i nisu imali gene potrebne za probavu mlijeka nakon djetinjstva. To su razvili tek kasnije u Europi.

Burger i njegova skupina sada će početi istraživati povezanost egejskih farmera s populacijama dalje prema jugoistoku, odnosno iz područja Plodnog polumjeseca, od Sirije do jugozapadnog Irana, gdje je poljoprivreda "rođena" prije 10.000 godina.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nebumtirekel 07.06.2016.

    eto vidite, mi se trebamo vratiti u kameno doba. onda nije bilo ustaških guja! ali pripazite, nije bilo ni "ustaških" kuna

  • nokia005 07.06.2016.

    Oduvek je tako bilo. Zato je i Srbija najvaznija zemlja na Balkanu,ima odlican geografski polozaj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare