To je to što me zanima!

Iako trgovine nedjeljom ne rade, zaposleni slažu robu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Rupa u zakonu: Svrha zakona o zabrani rada nedjeljom je da radnici na taj dan ne rade, kaže Knežević, a trgovci i dalje mogu imati inventuru
Vidi originalni članak

Konzumove prodavaonice u Poreču u nedjelju su radile od ranog jutra. Doduše, ne za kupce, ali su radnici odjeveni u radne kombinezone uredno slagali robu na police trgovina, čistili dućane i orezivali zelenilo oko njih.
- Svima će rad nedjeljom biti plaćen. Osam od deset zaposlenika vrlo je zadovoljno što su danas mogli raditi i tako dodatno zaraditi - rekao nam je djelatnik Super Konzuma.
Neslužbeno doznajemo da su radnike iz Poreča “mobilizirali” jer im u posjet uskoro dolaze vodeći menadžeri tvrtke.
- Rad naših djelatnika bio je u skladu sa zakonom. Dvaput na godinu provodimo veliko čišćenje dućana i uredno za to platimo radnike - kažu u glasnogovorništvu Konzuma.
Ipak, u nedjelju su radili i u Getrou na zagrebačkom Črnomercu. Oko 20 vozila bilo je parkirano u zaključanom dvorištu, a zaštitar nam je rekao da rade inventuru. Radnike u radnim odijelima zatekli smo i u Kauflandu u Velikoj Gorici. I ondje su rekli da rade inventuru.
- Ovo je kršenje zakona. Djelatnici trgovina nedjeljom ne smiju raditi. Svaka vrsta rada koja ih odvaja od njihove obitelji i sprečava ih da slobodno vrijeme provedu kako žele je nezakonita - smatra Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske. Kaže kako će tražiti sastanak s predstavnicima Ministarstva gospodarstva i Hrvatske udruge poslodavaca jer smatra da ništa oko zabrane rada nedjeljom ne smije biti sporno.
- Zakon se nije ni ohladio, a već ga pokušavaju izbjeći. Inspekcija bi trebala rutinski kontrolirati rad trgovina, no ne znam jesu li izašli na teren od početka primjene zakona. Kazna je od 50.000 do 250.000 kuna - rekla je.
Svrha zakona o zabrani rada nedjeljom je da radnici na taj dan ne rade, kako tvrdi šefica SSSH Ana Knežević, a trgovci mogu raditi inventuru, slagati robu na police i podšišavati živicu oko dućana i radnim danima. Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun rekao je da trgovci nedjeljom ne smiju raditi redovne trgovačke poslove, no da bi trebalo pitati pravnike je li svaki rad u trgovini nezakonit.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • šamar 02.02.2009.

    ovo ima samo kad nas,zar to nije sramota! kad su radile nedjeljom nisu bile placene a sad ka ne rade nedjeljom opet rade...zar stvarno nema pravde u ovoj drzavi? ma tko ce ih tuziti kad su svi potplaceni!

  • motivi 02.02.2009.

    ti valdop,prvo malo razmisli od kakve su vaznosti crkva, bolnice i sve ostalo sta si nabrojao za život ljudi, a od kakve je to da se mora hodat nedjeljno poslijepodne trgovačkim centrima!

  • trans 02.02.2009.

    Više ne kupujem u kod ovih izrabljivača i to je to!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare