To je to što me zanima!

Igra prijestolja: SDP i HNS su Lannisteri, a HDZ su Starkovi

Tko bi bio tko u hrvatskoj politici kada bi se radnja preslikala u svjetsku hit-seriju? Starkovi su pozitivni likovi, što je teško reći za HDZ-ove likove u našoj stvarnosti
Vidi originalni članak

Podmetanja i sukobi u vladajućoj koaliciji na Markovu trgu počinju nalikovati na “Igre prijestolja”, slažu se ovih dana komentatori i politički analitičari, ali ako je zaista tako, tko je tko u hrvatskoj političkoj verziji popularne televizijske serije snimljene prema knjizi? Složili smo prvi takav “tko je tko” vodič koji možemo nazvati - “Igra prijestolja, hrvatsko izdanje”.

Neki likovi koje smo sparili imaju frapantnu sličnost, uglavnom karakternu, ali i fizičku. Odmah, međutim, treba reći da povezivanje članova obitelji Stark s članovima HDZ-a ne treba shvatiti predoslovno. U knjizi i seriji Starkovi su pozitivni likovi, što je teško reći za HDZ-ove likove u našoj stvarnosti. No kako smo SDP-ovce i HNS-ovce smjestili u Lannistere i Baratheone, odnosno u Kraljev Grudobran, prirodno je da njihovim političkim suparnicima dodijelimo likove iz klana Stark.

Nakon što smo zažmirili na jedno oko i pustili da Tomislav Karamarko bude Jon Snow, frapantnu fizičku sličnost našli smo u njihovim djevojkama koje su i u seriji i u hrvatskoj političkoj stvarnosti atraktivne crvenokose. A, malo dalje, Khaleesi i Kolinda nisu samo slične po imenu i po dugoj plavoj kosi nego i po tome što su obje izvan zemlje, gdje planiraju povratak. Khaleesi ima zmajeve, a Kolinda NATO-ov pakt. Ni Varys i Slavko Linić nisu samo slični izgledom. Varys je usavršio sustav gavrana koji mu prenose poruke i “malih ptičica” koje mu javljaju gdje se što događa po zemlji, a Linić je u tu svrhu uveo fiskalne blagajne koje mu javljaju čim se negdje u državi potroši koja kuna, od koje treba uzeti 25 posto PDV-a. No Linić nije samo Varys nego mješavina i Varysa i Petyra Baelisha.

Pogledajte tko je tko i zašto.

Jeoffrey Baratheon - Kao Zoran Milanović, vladar je koji je nedorastao za svoju dužnost. Prerano je došao na vlast nakon smrti prethodnika. Osim što je neiskusan i nevičan vladanju, zna biti zloban i osvetoljubiv. Osobne frustracije pretvaraju ga često u egomanijaka.

Jamie Lannister Radimir Čačić: Pratili smo ga kao vjernog partnera Cersei/Vesne, ali onda je završio u zarobljeništvu/zatvoru i ona se od njega potpuno odljubila dok je izbivao s dvora. Zatočeništvo ga je navodno promijenilo. Vidjet ćemo.

Robert Baratheon -  Ivica Račan: Pokojni vladar kojeg je, nakon njegove iznenadne smrti, naslijedio mladi Joffrey/Zoki. Jedina razlika između Roberta i Ivice je u tome što je prvi bio promiskuitetna pijanica, što se za Račana ne može reći.

Khaleesi Daenerys - Kolinda Grabar-Kitarović: Trenutno izbiva iz domovine, ali u izgnanstvu okuplja vojsku i crpi snagu iz svojih NATO-zmajeva koji rigaju vatru. Planira povratak i preuzimanje trona/Pantovčaka. Ali taj povratak traje i traje. Taman kad pomislimo da se vraća, ona odluči da mora pripremiti još jedan NATO summit ili se još malo posvetiti oslobođenim narodima u Afganistanu.

Melisandre - Željka Markić: Svećenica i velika vjernica Gospodara svjetlosti. Koristeći razne metode, uvjerava u svoju vjeru sve ljude oko sebe. Milanu Baratheonu dobar je svaki saveznik da se dočepa trona, pa je tako dobra i Željka Melisandre koja je, pak, spremna koalirati s bilo kime jer sveti cilj opravdava sva sredstva.

Sansa Stark - Jadranka Kosor: Snažna žena koja može svašta izdržati, ali tankoćutna i plačljiva duša. Trebala je biti kraljica, ali je izvisila. Previše je naivna. Izigrali su je jači igrači. Trenutno pratimo kako su je namamili u poluzatočeništvo na dvoru kneginje Lyse Arryn/doktora Nikice Gabrića.

Stannis Baratheon - Milan Bandić: Polaže pravo na socijaldemokratski tron. “Tron je moj, a ne njihov”, kaže Stannis. “Ja živim socijaldemokraciju, a oni samo pričaju o tome”, kaže Milan. Negdje daleko kuje planove, no pretendiranje na socijaldemokratski tron zasad se baš i ne ostvaruje. Ne ide mu.

Jon SnowTomislav Karamarko*: Nije baš čisti Starkovac/HDZ-ovac nego bastard koji ima u sebi tuđe/mesićevske krvi, no on je sada glavna nada klana Stark/HDZ u pokušaju rušenja vlasti kukuriku-Lannistera. No, još nije spreman i još je daleko. Pratimo njegova lutanja po udaljenoj provinciji. (* vidjeti važnu ogradu od ove usporedbe u uvodniku vodiča)

Tyrion Lannister Gordan Maras: Priznajemo, ovo je naša najslabija usporedba. Ali Tyrion je toliko slojevit, poseban, pozitivno-manijakalan i beskrupulozno-suosjećajan lik da mu je teško u stvarnosti naći pandana. Smatramo da su patuljast rast i spletkaroški karakter dovoljna poveznica. No, priznajemo, Tyrion Maras je najslabija karika.

Ygritte - Ana Šarić: Ljubav Jona Snowa/Tomislava Karamarka. I to zabranjena ljubav. Snow je započeo s njome ljubovati iako nije smio jer je ona pripadnica divljaka iza Zida, a za Karamarka je to bila zabranjena ljubav jer je bio oženjen.

Cersei Lannister - Vesna Pusić: Ima velik utjecaj na mladoga vladara i općenito na dvoru. Svojim suptilnim metodama zna promijeniti ili stopirati državne poteze kao što su Lex Perković i porez na nekretnine.

Varys & Petyr Baelish - Slavko Linić: Varys i Petyr, oči i uši Kraljeva Grudobrana, dva su lika koji se u nas pretvaraju u jednog. Varys je fizički sličan Liniću, no Petyr Baelish je glavni rizničar pa su zato dvojica pomiješani u jednog. Varys je nestao u novoj sezoni, a i Petyr nestaje s dvora, baš kao i sada Linić. No, Petyr Baelish je imao svoje prste u Joffreyu kraju. Hoće li i Slavko?

Brienne - Ruža Tomašić: ''Ljepotica Brienne'' nadimak je dobila zbog potpunog odsutstva ženstvenosti. Ona je tjelohraniteljica, baš kao što je nekad bila i Ruža Tomašić. Brienne se zavjetovala na službu Catelyn Stark, a Ruža se zavjetovala na koalicijsku službu Karamarkovom HDZ-u.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 62

  • Darth Marko 13.05.2014.

    Karamarko je HODOR !!!

  • tika_flika 13.05.2014.

    u hebemti moram novu epizodu skinut

  • Lydi5 13.05.2014.

    Dalmatinci su Martelli, knez Oberyn je Kerum, a Fani je Ellaria Sand. :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare