To je to što me zanima!

Ima 19 i već je milijarderka: Obitelj zaradila na radu djece

Norveška: Obitelj Andresen bogatstvo je zaradila u duhanskoj industriji. Imali su plantaže u Africi na kojima su radila i djeca. Njihove kćeri (19 i 20 godina) danas uživaju u životu
Vidi originalni članak

Na nedavno objavljenoj Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu našla se i Norvežanka Alexandra Andresen (19). Ona je najmlađa milijarderka. Ona i sestra Katharina (20) su naslijedile po 1,2 milijardi dolara. Obitelj je ostvarila bogatstvo u duhanskoj industriji.

Alexandra se bavi jahanjem i najviše vremena provodi sa svojim konjima kod kuće u Norveškoj. Dosad je pobijedila na više natjecanja. I dok Alexandra i njezina sestra uživaju u bogatstvu Daily Mail otkriva kako se obitelj obogatila od plantaža duhana u Malaviju i Zimbabveu gdje su  radila i djeca stara samo deset godina. Glasnogovornik kompanije je rekao da oni ne mogu učiniti ništa.

- Protivimo se radu djece, ali mi ne možemo učiniti ništa kako bismo to spriječili - rekao je glasnogovornik.

Karl Erik Lund, znanstvenik i istraživač s norveškog instituta za zdravlje je rekao kako je obitelj Andresen bogata "djelomično zahvaljujući tome što je njihova tvrtka odgovorna za patnje".  

Alexandra i Katharina su društvene mreže "zatrpale" svojim fotografijama s odmora na egzotičnim lokacijama, jahtama, putovanjima, skupim cipelama.

Otac Johan H. Andresen (54) prestao je pušiti 2012. godine, a 2005. je prodao udjele u svojoj kompaniji iz kako je rekao, moralnih razloga. Zaradio je 500 milijuna dolara i novac su investirali u nekretnine i fondove.

Andersen novac nije donirao zbog čega ga je prozvao i Bill Gates.  Andresen mu je odgovorio da će novac zadržati bez obzira sviđalo se to Gatesu ili ne. Na pitanje o tome kako se osjeća budući da je njegova tvrtka nastala na dobrima koja su uzrokovale smrt i patnju, Andresen je rekao: 'O tome nisam razmišljao ništa više od onih u ministarstvu financija koji su pokupili porez od tih istih dobara'.

On je bio peta generacija koja je u obitelji vodila korporaciju Tiedemanns Tobaksfabrik, najveću duhansku kompaniju u Norveškoj. 

 

Idi na 24sata

Komentari 113

  • mestar 10.03.2016.

    Svi su se oni obogatili u ovim zemljama iz kojih ovi sad dolaze osim Hrvatske i jos nekoliko istocno europskih drzavica i sad da ih oni nasele kod nas. Sto je s englezim i francuzim koji su se ogradili od svega?

  • sorry_sorry 10.03.2016.

    nisu one jedine, o njima se ne priča, očito nekima jako smetaju....

  • georgia 09.03.2016.

    sramota me da od svih komentara koje sam pročitala 3-4 se zgražaju nad radom desetogodišnjaka na plantažama dok drugi odobravaju ili "razumiju", kad muslimani migranti izrabljuju djecu onda se zgražaju, kad to čine bijeli kapitalisti onda je to uredu. ovo je sramota za 21.stoljeće i nadam se da će ove i njima slične stići kazna kakvu zaslužuju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare