To je to što me zanima!

Imamo tehnologiju i pogone: Cjepiva protiv korona virusa mogli bi proizvoditi u Hrvatskoj

Oni imaju uvjete za sterilan rad, što je izuzetno važno ovdje, ali vjerojatno će morati ekspandirati kapacitete kako bi mogli doista i proizvoditi cjepiva, kako bi ih mogli puniti i tome slično, kaže Luka Čičin Šain
Vidi originalni članak

Mi u ovom trenutku imamo znanje i vještine u proizvodnji sterilnih farmaceutskih oblika kao jaku tehnološku platformu u tom dijelu same proizvodnje, ali nam je za proizvodnju cjepiva, bilo vektorskih ili mRNA, apsolutno potreban licencni partner, rekao je za HTV Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a na temu proizvodnje cjepiva protiv korone u Hrvatskoj.

- U tom ugovoru o licenciji zapravo je i prijenos znanja, odnosno know howa, i vrlo često takvi ugovori uključuju i dolazak stranih stručnjaka koji postavljaju osnovne elemente proizvodnje i prate tu proizvodnju - objašnjava dr. sc. Nataša Maršić, ovlaštena patentna zastupnica iz Centra za patente.

DOBRE VIJESTI IZ EU 'Zahtjev Hrvatske za većom količinom Pfizera je legitiman'

- Bilo bi izuzetno dobro i značajno da i sama Vlada malo lobira u tim krugovima, ako postoji interes s njihove strane, da uopće ulazimo u jednu takvu priču koja je vrlo zahtjevna i dugoročna, ali koja na neki način mijenja i smjer strategije Republike Hrvatske, da nismo ovisni samo o turizmu - rekao je Usmiani.

- Oni imaju uvjete za sterilan rad, što je izuzetno važno ovdje, ali vjerojatno će morati ekspandirati kapacitete kako bi mogli doista i proizvoditi cjepiva, kako bi ih mogli puniti i tome slično. Ja to vidim kao jednu šansu za hrvatsku privredu, da se jedan takav proizvod proizvodi u Hrvatskoj. Zašto bi trebali uvoziti takve stvari ako bismo ih mogli napraviti sami u Hrvatskoj? Upravo takav jedan tehnološki razvitak je nešto što bi nam pomoglo da izađemo iz te ovisnosti koju imamo - smatra Luka Čičin Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja Braunschweig.

Idi na 24sata

Komentari 68

  • Stjepan Kus 29.03.2021.

    Otvori bordet. Nadam se da imas dovoljno zenskih u familiji .

  • Mrs Karen 29.03.2021.

    Nedostaju nam licence, a ne licencije.

  • Ovca007_1 29.03.2021.

    Imamo tehnologiju i pogone: Cjepiva protiv korona virusa mogli bi proizvoditi u Hrvatskoj - Fale nam licencije. Evo isvrstne prigode za doktora Djikiča i Doktor Lauca da nam uzivo prikazu svoje znanstvene kvalitete na djelu i praktično, a ne samo teorecki. Iako, puno je lakse po medijima pričat, nego nestokonretno ostvarit. Ljep pozdrav!

Komentiraj...
Vidi sve komentare