To je to što me zanima!

Inflacija u Njemačkoj u svibnju gotovo narasla na osam posto

Stopa inflacije u Njemačkoj nastavila je rasti u svibnju sa 7,9 višim cijenama u usporedbi s istim razdobljem prošle godine
Vidi originalni članak

To je najviši zabilježeni rast cijene u Njemačkoj od naftne krize u sedamdesetima, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u ponedjeljak.

Stopa od 7,9 posto je viša od procjena vodećih ekonomista koji su za svibanj očekivali stopu inflacije od 7,6 posto.

CIJENE DIVLJAJU Inflacija udara: Pšenica skuplja 80 posto, prijeti nestašica papira, a krizi se ne nazire kraj

Kao i kod usporedivog porasta cijene u godinama 1973./1974. glavni uzrok je rast cijena energenata.

„Od početka rata u Ukrajini su posebice cijene energenata osjetno porasle što je utjecalo na visoku stopu inflacije“, stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

Kako proizlazi iz najnovijih statistika, najviše su s 38,3 posto rasle cijene energenata te živežnih namirnica za 11,1 posto.

Inflaciji su pridonijeli i zastoji u opskrbnim lancima što je posljedica poremećaja nastalih tijekom koronakrize i manjka osoblja u logističkoj branši.

MINISTAR FINANCIJA: 'Švicarcima ne treba pomoć države da se nose s inflacijom'

Ministar financija Christian Lindner je rekao kako treba „suzbiti porast inflacije“ te najavio povratak strogim mjerama štednje i nultog zaduženja već od sljedeće godine.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 30.05.2022.

    Čestitam, od 2020 do 2021 uspjeli ste suficit od 0,4% u jedva 14 mjeseci srozati na deficit 7,1%, najveći od pada Berlinskog zida zahvaljujući nabrijanoj gripi, samo da bi vaši sponzori zaradili masne no.vce, a sad ste naumili dokrajčiti ovo malo ekonomije s ovim ratom i glupim i lošim sankcijama

  • Dmitar Kralj 30.05.2022.

    Sankcije djeluju. Ali obrnuto. Bit će frcanja naših i opće balkanskih gastarbajtera iz voljene Njemačke kada nezaposleni Nijemci počnu harangu. Njemačka uber alles.

  • jebachbotova 30.05.2022.

    Rusija ce propasti da, ali ce zapad prvi hahaha

Komentiraj...
Vidi sve komentare