To je to što me zanima!

Inicijativa Lovrinovića i Marića: Žele jaču kontrolu rada HNB-a

Ivan Lovrinović i Goran Marić pokrenuli su veliku akciju “stavljanja pod kontrolu” guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića. Prijedlog zakona potpisalo je 45 zastupnika
Vidi originalni članak

Ekonomski strateg Mosta dr. Ivan Lovrinović i predsjednik saborskog Odbora za financije HDZ-ovac Goran Marić pokrenuli su veliku akciju “stavljanja pod kontrolu” guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, javlja Večernji list.

Po hitnom postupku poslali su u proceduru izmjenu Zakona o HNB-u koji bi, ako se usvoje njihove želje, značio pojačanu kontrolu i nadzor rada HNB-a. Prijedlog je potpisalo 45 zastupnika iz čak devet stranaka. Promjene u HNB-u žele zastupnici iz gotovo svih važnijih parlamentarnih stranaka osim SDP-a i HNS-a. 

Tri su ključne izmjene Zakona o HNB-u. Zastupnici traže da Državna revizija svake godine dobro pročešlja rad HNB-a. Do sada je HNB bio praktično izuzet od svake ozbiljnije kontrole. Zatim traže da guverner podnosi godišnje izvješće o kojemu će onda Sabor glasovati. Treći je zahtjev da guverner i njegovi bliski suradnici ne mogu biti na toj funkciji dulje od dva mandata, odnosno 12 godina. Inicijatori ovog zakona tvrde da neki bliski suradnici sadašnjeg guvernera tamo rade od proglašenja hrvatske neovisnosti.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • gogo35 10.05.2016.

    to je dobro,samo se bojim i da nadjet nepravilnosti i kriminal nitko nece odgovarat.

  • 10.05.2016.

    Karikatura HNB-a kao ustanove za kontrolu državne valute je upravo to...,karikatura., Manipulativno smanjenja vrijednosti eura tijekom sezone je naprosto odvratno i ekvivalentno je dizanju cijena benzina tijekom sezone... Nisu reagirali na vrijednosti franka a znali su.., Ako sam ja kao laik znao da će franak velikim dizanjem cijena zlata buknuti u nebesa, onda su i oni predvidjeli.., i nisu poduzeli ništa., Sramotno, tužno i jadno,. Krajnje jadno., tko je utrpao stotine tisuća u džep neznam., al svakome tko ukrade od građana RH prokleta bila svaka kuna..

  • jure vitez francetić 10.05.2016.

    ako se što promini kod hnb to će biti nešto nebitno jer fin oligarhija kontrolira hdz i sdp tako da od monetarne reforme nema ništa

Komentiraj...
Vidi sve komentare