To je to što me zanima!

Inspektori na terenu: 'Poduzet ćemo sve mjere, gdje se utvrdi neopravdano povećanje cijena'

Argumenti kojima se brane su porast nabavnih cijena, ulaznih troškova, porast energenata, nekakvi drugi troškovi poslovanja primjerice porast najma, kaže pomoćnica glavnog državnog inspektora
Vidi originalni članak

S uvođenjem eura došlo je i do rasta određenih cijena roba i usluga, zbog čega su prošli tjedan reagirali iz Vlade i najavili pojačane inspekcije, a uz Državni inspektorat, na terenu su i tržišna, turistička i inspekcija rada. 

Pomoćnica glavnog državnog inspektora, Vedrana Filipović-Grčić, rekla je za HRT kako su u prvih preko 500 obavljenih nadzora, od toga  preko 300 nadzora u trgovini i ugostiteljstvu, utvrdili neopravdana povećanja cijena. 

Poslovni subjekti koji su izmijenili cijene u odnosu na one koje su bile 31. prosinca i izmijenili ih na više 1. siječnja su u prekršaju. No svaki poslovni subjekt ima pravo na očitovanje, a Filipović-Grčić pojašnjava da je inspekcijski postupak takav da se svim strankama, poslovnim subjektima daje očitovanje na okolnosti povećanja cijena.

ŠOK ZA ZAGREPČANKU Kaos oko konverzije: 'Stigao mi je izvještaj od banke, pisalo je da sam 140.000 eura u minusu'

- To pravo se njima jamči gdje će oni dati razloge zašto je došlo do povećanja cijena u tom prijelazu - rekla je. Dodaje kako postoje razni razlozi na koje se poslovni subjekti pozivaju i objašnjavaju zašto su podigli cijene. 

- Argumenti kojima se brane su porast nabavnih cijena, ulaznih troškova, porast energenata, nekakvi drugi troškovi poslovanja primjerice porast najma - kazala je Filipović-Grčić i dodala da su potrošači dovedeni u nepovoljniju situaciju.

- Mi smo ovdje u funkciji zaštite potrošača i zaključak Vlade nama je samo još jedan dodatni kontrolni mehanizam i u svim tim situacijama gdje utvrdimo neopravdano povećanje cijena poduzeti ćemo sve upravne i prekršajne mjere. Mjere se sastoje od zabrani nepoštene poslovne prakse gdje subjekti indirektno moraju vratiti svoje cijene - dodaje. 

CJENKANJE U EURIMA Muke po valuti na Hreliću: 'Netko nudi eure, netko kune. Računaj, kemijaj što vratiti...'

Komentirala je i povećanja cijena u drugim zemljama.

- Treba razlikovati zaokruživanje i preračunavanje od porasta cijena. Mi jesmo u promijenjenim okolnostima u odnosu na Sloveniju budući da je stopa inflacije preko 13 posto, no ono što je bitno je da kontrolni mehanizmi moraju u takvim situacijama postojati i ne bi to uspoređivala s drugim zemljama, okolnosti su drugačije sa spektra inflacije - kazala je Filipović-Grčić. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare