To je to što me zanima!

Invalidnina ostaje 1250 kn, oba roditelja mogu biti njegovatelji

Novim zakonom o socijalnoj skrbi omogućuje se i da još jedan član može steći status njegovatelja, ako je samo jedan roditelj. Definira se i imovinski cenzus...
Vidi originalni članak

Sabor je donio zakon kojim kaznena djela ratnog profiterstva te ona iz pretvorbe i privatizacije ne zastarijevaju. Zakonom se definiraju kaznena djela iz te sfere, počinjena u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države. 

Pod udar zakona doći će oni koji su ostvarili nesrazmjernu imovinsku korist podizanjem cijena robe koja je bila u nestašici, prodajom imovine znatno ispod njezine vrijednosti ili na drugi način iskorištavanjem ratnog stanja, ali i oni koji su u vrijeme privatizacije nesavjesno poslovali, zloupotrijebili položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, zaključivali štetne ugovore, utajili poreze, doprinose i druga davanja, pronevjerili, krivotvorili službene isprave, nesavjesno radili u službi, primali ili davali mito, izbjegavali carinski nadzor i slično. 

Izmijenjen je i Zakon o Uskoku kojim se uvodi kontrola odbačenih kaznenih prijava za korupciju i organizirani kriminal u slučajevima kada nema oštećenika. SDP-ovci tvrde da je tim zakonom omogućena kontrola policije nad radom Državnog odvjetništva, što vladajući odbacuju.

Zastupnici su izglasali i novi Zakon o socijalnoj skrbi. Njime se pripisuje da invalidnina za djecu s teškoćama u razvoju ostaje 1.250 kuna, a obiteljima s dvoje i više djece s teškoćama u razvoju omogućuje se da oba roditelja mogu steći status njegovatelja. U jednoroditeljskim obiteljima u kojima je dvoje ili više djece s poteškoćama u razvoju, osim roditelja status njegovatelja može steći i još jedan član obitelji. Zakonom se definira imovinski cenzus koji će biti odlučujući za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć. Radno sposobni korisnici socijalne pomoći, po novom, mogu ostati bez tog prava ako odbiju ponuđeni posao ili ako se ne odazovu pozivu za humanitarni rad.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • jao meni 14.05.2011.

    ajde gospodo sabornici srežite svoje plaće za cca 30% i taj dio dajte za djecu sa posebnim potrebama

  • girica 13.05.2011.

    Ratno profiterstvo , koje kazne, koja oduzimanja? Prošlo 20g. a vi donosite zakon s velikim zakašnjenjem! Kad nešto nezastarijeva, može se kažnjavat i oduzimati , 200g.Onima koji su profiteri , dovoljno.

  • varijanta 13.05.2011.

    Ja znam slučaj majke, koja ima dijete 100% invalid,dijete ima 15 dijagnoza..dijete ne hoda, u kolicima,nepokretna,ima epilepsiju,asmu,ne govori,nosi pelene,nemože samostalno imati stolicu- roditelji je prazne rukama,hrane, umjerena mentalna retardacija,tako je od rođenja..ovisna o tuđoj pomoći i njezi 24 sata..ima lječničku dokumentaciju,ima osobnu invalidninu..ali ne i status njegovatelja..ne zato što nije "dovoljno dobar invalid"već zato što su roditelji uključili dijete u jedan centar 4 sata dnevno..radi socijalizacije djeteta ali i njihovog odmora..apsurd je ako djete isto takvo ili mnogo bolje,mentalno i motorički a i ide u normalnu školu majka ima status njegovatelja,ali ako djete ide u specijalnu školu,kao iz gore navedenog primjera majka nemože imat status..jer ima rješenje o poludnevnom boravku o 4 sata za tu specijalnu školu..a dan nema samo 4 sata,..zar ne? može li netko ode pravno savjetovat ovu majku?

Komentiraj...
Vidi sve komentare