To je to što me zanima!

Ipak je neće rušiti: Hitlerovu kuću žele potpuno preurediti

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau kako bi otjerala neonaciste koji posjećuju to mjesto da bi odali počast nacističkom diktatoru
Vidi originalni članak

Austrija će raspisati arhitektonski natječaj o budućem izgledu rodne kuće Adolfa Hitlera, izjavio je u utorak austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka, koji je jučerašnjom najavom o njezinu rušenju izazvao kritike brojnih stručnjaka i povjesničara. 

Sobotka je u ponedjeljak za list Die Presse kazao da će na mjestu Hitlerove rodne kuće niknuti nova zgrada te da je poslušao preporuku vijeća stručnjaka u koju su uključeni bečka židovska zajednica i vodeći austrijski povjesničari. 

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau kako bi otjerala neonaciste koji posjećuju to mjesto da bi odali počast nacističkom diktatoru. Vlada je prvi korak poduzela u srpnju odlučivši zaplijeniti kuću privatnoj vlasnici koja nije htjela surađivati u procesu prenamjene te zgrade u javnu korist. 

U utorak je izjavio da zgrada "neće biti srušena nego preuređena tako da se neće moći prepoznati". 

Njegovoj jučerašnjoj odluci o rušenju zgrade usprotivili su se stručnjaci koji smatraju da uništenje renesansne zgrade iz 17. stoljeća nije potrebno. "Uništenje koje je predložila vlada nikako ne odobravamo", rekao je povjesničar Clemens Jabloner. 

Austrijski državni autoritet za spomenike izrazio je nezadovoljstvo zbog uništenja zgrade koja je dio zaštićenog povijesnog centra Braunaua.  

Idi na 24sata

Komentari 35

  • IvanM28 19.10.2016.

    Kakav se polusvijet skuplja po ovakvim temama, strašno nešto...

  • BettyWales 19.10.2016.

    ja mislim da treba pokloniti sve njemačke automobilske firme Židovima kao reparacija. uz to treba im isplatiti sav profit koji su ostvarili od vremena Hitlera pa do danas, plus Nijemci moraju pokloniti sve autoceste. Joj zaboravila sam moraju i pokloniti Reichstag, ma ne zaprao cijelu Njemačku trebaju prodati i dati im. A da i sve etničke Njemce treba porobiti i dati im za radnu snagu

  • evo ja 19.10.2016.

    dosta svaba i ostalih europljana zale za tim barbom sta se rodija u toj kuci,jer on je mila majka sta su ovi sta sada dolaze u njemacku sa kesama u ruci i nozem u dzepovima

Komentiraj...
Vidi sve komentare