To je to što me zanima!

Iran je odgodio najavljenu blokadu nafte zemljama EU-a

Iranci su najavili odmazdu zbog europskih sankcija na uvoz nafte iz njihove zemlje. Sukob oko distribucije nafte započeo je zbog iranskog nuklearnog programa
Vidi originalni članak

Iranski parlament odgodio je u nedjelju usvajanje ranije najavljenog zakona kojim je trebao omogućiti hitno ukidanje izvoza nafte zemljama Europske unije, prenio je Die Welt.

Podsjetimo, Iranci su najavili odmazdu zbog europskih sankcija na uvoz nafte iz njihove zemlje koji je, iako je na snagu trebao stupiti 16. siječnja, odgođen za pet mjeseci kako bi zemlje pogođene krizom poput Grčke ili Portugala mogle na vrijeme pronaći alternativne dobavljače.

Sukob oko distribucije nafte započeo je zbog iranskog nuklearnog programa. Europski čelnici su uvjereni da Teheran planira izgraditi atomsku bombu no Iranci takve spekulacije odbacuju te tvrde da je svrha njihovog nuklearnog programa isključivo proizvodnja električne energije.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Prva Proleterska_1 30.01.2012.

    Najglupljija odluka svih vremena u EU. Oni će da stave embargo na kupovinu. Pa ne tjera ih Iran , da kupuju. Kina će pokupovat svaki litar tako " ostavljene " nafte. I treba. Samo ja mislim , da hoće USA da se povise cjene nafte , ne bi li sa svojom zaradili , da mogu pokriti troškove rata u Iraku i Afganistanu, a ujedno stvoriti Kini problem sa visokom cjenom nafte a posledićno i svih energenata!

  • kiki1984_1 29.01.2012.

    ljudi,da nema jakog naftnog lobija,električni auti bi koštali kao i ovi..namjerno se drži visoka cijena te tehnologije tako da oni mogu prodavati svoju naftu..

  • Stara_1 29.01.2012.

    kakav je to naslov, ako u tekstu navodite da je eu odgodio sankcije iranu za 5 mjeseci. znaci eu je ta koja izaziva uvodjenjem sankcija zbog (vec izlizanog razloga) navodnog nuklearnog programa.kad smo kod opasnosti- koliko nuklearnog otpada preuzima hrvatska? vlakovi samo prolaze kroz svedsku i njemacku a kuda dalje idu??...

Komentiraj...
Vidi sve komentare