To je to što me zanima!

Iran prvi put nakon 36 godina imenuje ženu za veleposlanicu

Povijesni dan za žene Irana - Marzieh Afkam prva je veleposlanica u inozemstvu od islamske revolucije 1979. godine. Još se ne zna u koju će zemlju biti poslana
Vidi originalni članak

Marzieh Afkam dosad je radila kao glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova i bila je jedna od najeksponiranijih žena u državi.Ona će biti druga veleposlanica u povijesti Irana i prva nakon izbijanja Islamske revolucije 1979. godine. Jedina druga veleposlanica bila je Merangiz Dolatšahi koja je sedamdesetih godina prošlog stoljeća obnašala tu dužnost.

Iranski predsjednik Hasan Rohani obećao je još u svojoj predizbornoj kampanji 2013. godine da će poboljšati prava žena, a jedan njegov prethodnik čak 2009. postavio ženu na ministarski položaj.

Grupe za zaštitu ljudskih prava stalno kritiziraju Iran zbog prava žena koja su često narušena u toj zemlji. Visoka je stopa nasilja u obitelji kao što su i česti slučajevi da su djevojčice od deset godina prisiljavaju na udaju.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • kokaza5 15.04.2015.

    Mora da će sjekire umjesto kiše. Pozdravljam, možda i žene tamo konačno postanu ravnopravna ljudska bića.

  • Nikola Jankovic 15.04.2015.

    ma kako ove "grupe za zastitu ljudskih prava" ne kritiziraju Hrvatsku, jer je navodno pravo na posao i pravo na dostojan zivot, jedno od temeljnih ljudskih prava! kako ne kritiziraju S Arabiju, u kojoj zene doosta nemaju nikakva prava. Kako ne Kritiziraju Izrael u kojem su prava zena slicna ili manja od Iranskih. nego zacudo, redovito se kritiziraju drzave koje ne slijede politiku trulog "zapada" dok su zemlje, kako ih zovem "podguzne muhe zapada" uvijek "dobre" - ma kakve bile.

  • Nikola Jankovic 15.04.2015.

    dakle, opet lazi o pravima zena u Iranu, i druga blacenja zemlje, daleko naprednije nego je primjerice nasa. "manjak" zena u politici je odraz njihove kulture a ne zabrane. zene se mogu kandidirati u parlamentu, mogu biti veleposlanice, no jednostavno ne zanima ih - mi imamo znatno vise ministara nego ministrica iako u drzavi imamo vise zena. pa da li smo i mi zaostali "kao Iran"? Primjerice, u Svicarskoj su pojedini kantoni pravo glasa zenama dali tek devedesetih godina, dakle znatno kasnije nego Iran, nisam vidio da se Svicarska blati zbog toga. Primjerice Iran radi na razvoju vlastitog stealth zrakoplova ciji je glavni inzenjer ZENA zamislite. Naravno, ovo izaziva cudjenje samo na takozvanom "zapadu". Zasto o tome ne bi pisali "slobodni" mediji? Zene Irana su samosvjesne, imaju sva prava, vlasnice su nekretnina, automobila, glasaju... sve ono sto je u S Arabiji nezamislivo zenama. I nevjerovatno su lijepe, 90% njih.

Komentiraj...
Vidi sve komentare