To je to što me zanima!

Iranske snage sigurnosti nasmrt pretukle djevojku (16): Odbila je pjevati prorežimsku himnu

Nakon racije u školi za djevojke zahtijevali su od učenica da pjevaju u čast vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija. Kad je skupina djevojaka odbila poslušati naredbu, represivni je aparat na njih krenuo silom
Vidi originalni članak

Iranske snage sigurnosti nasmrt su pretukle šesnaestogodišnju Asru Panahi jer je odbila pjevati prorežimsku himnu, piše Daily Mail. Nakon racije u srednjoj školi za djevojke Shahed u četvrtak snage su zahtijevale od učenika da pjevaju himnu u čast vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija. Kad je skupina djevojaka odbila poslušati naredbu, represivni je aparat na njih krenuo silom, nakon čega su hospitalizirane, priopćilo je Koordinacijsko vijeće iranskih učiteljskih udruga.

Pogledajte video: Revolucija u Iranu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Panahi je od zadobivenih ozljeda preminula, a njezina smrt posljednja je koja je izazvala bijes diljem žestoko podijeljene republike koja je u petom tjednu nasilnih prosvjeda izazvanih smrću Mahse Amini.

SVE VIŠE UBIJENIH I OZLIJEĐENIH UN zabrinut: Iran mora prestati primjenjivati nepotrebnu silu prema prosvjednicima

Amini je umrla nakon što ju je uhitila policija za moral zbog njezine 'neprikladne odjeće' što je izazvalo bijes u javnosti i masovne prosvjede diljem zemlje. Jedna od najglasnijih snaga opozicije protiv režima posljednjih tjedana bile su upravo učenice, skidajući hidžabe i dijeleći videouratke na kojima se šišaju i pokazuju srednji prst vrhovnom vođi. Time su postale i meta represivnog aparata.

POLICIJA ISTRAŽUJE SLUČAJ VIDEO Bijes nakon prosvjeda u Iranu: Policajci napastovali prosvjednicu tijekom uhićenja

Iranske su vlasti očekivano demantirale odgovornost za Panahinu smrt, a njezin ujak se pojavio na državnoj TV tvrdeći da je ona zapravo umrla od urođenog srčanog problema.

Posljednjih su tjedana provođene racije kako bi se suzbilo neslaganje s policajcima optuženim da su nasilno ulazili u učionice, ispaljivali suzavce i uhićivali djecu. Sindikat učitelja u zemlji osudio je brutalne i nehumane racije i zatražio ostavku ministra obrazovanja Yousefa Nourija. Ranije ovog mjeseca službe sigurnosti optužene su da su na smrt pretukle tinejdžericu YouTubericu, no iranski režim tvrdi da si je ona oduzela život skočivši s krova.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • 18.10.2022.

    Ove gluposti ovako komentira netko tko nije dalje od sela svoga bio. Pogledajte malo islamske zemlje 60tih godina, dok pokret "Muslimanska braca" se nije naglo radikalizirao i presao u terorizam i shvacanjem Kur'ana na svoj nacin, nedugo nakon smrti osnivaca Hasan al-Banna, koji je htio usavremeniti Islam u skladu s vremenom u kojem se zivi. .

  • 18.10.2022.

    Nista bez revolucije u cijeloj zemlji!

  • zpetak 18.10.2022.

    Mislim.. nisam nikad bio u Iranu, velika je zemlja Perzija pa tako ima i velike zločine ali ima i velike dobrobiti za čovječanstvo, treba vagati, a ja sam vaga, danas mi je rođendan :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare