To je to što me zanima!

Ispod samostana u Firenzi su našli kosti slavne Mona Lise?

Većina modernih povjesničara se slaže oko teorije kako je žena koja je bila model Da Vinciju bila Lisa del Giocondo. Ona je postala redovnica nakon smrti supruga
Vidi originalni članak

Arheolozi su uvjereni kako su otkrili kosti Lise Gherardini, žene koja je pozirala Leonardu Da Vinciju za jednu od najpoznatijih slika na svijetu, Mona Lisu. Kosti su pronašli u Firenzi ispod jednog samostana. Lisa Gheradini je inače bila supruga bogatog preprodavača svile Francesca del Gioconda, zbog čega i Da Vincijeva slika je u Italiji poznata pod imenom La Gioconda, javlja Daily Mail.

Većina modernih povjesničara se slaže oko teorije kako je žena koja je bila model Da Vinciju bila Lisa del Giocondo. Ona je postala redovnica nakon smrti njena supruga, a preminula je u samostanu 15. srpnja 1542. u dobi od 63 godine. 

Arheolozi su inače počeli iskapati ruševine samosrtana Sv. Ursula u Firenzi još prošle godine. Iako su na početku imali problema zbog opasnosti da se samostan ne uruši, sada su pronašli kriptu, za koju vjeruju da je u njoj pokopana slavna Lisa. Pronašli su prvo žensku lubanju, a kako su trebali napraviti pauzu u istraživanju ostatak tijela su pronašli nekoliko mjeseci kasnije. Arheolozi su kazali kako će lubanju i kosti poslati na forenzičku analizu, a nadaju se kako će riješiti misterij popularne Mona Lise. 

- Ne znamo još pripadaju li kosti jednom čovjeku, ili više ljudi. Ipak, ovo potvrđuje našu teoriju da je ispod samostana pokopano dosta ljudi, među kojima je sigurno i Lisa - rekao je arheolog Silvano Vinceti. Dodao je kako su tijekom iskapanja pronašli još jednu kriptu, koja datira iz 1625. godine.

Idi na 24sata

Komentari 61

  • Car Mrgud 18.07.2012.

    To su moje kosti...vratite mi ih.

  • mila 19 18.07.2012.

    ljudi su kao i djeca...vole bajke..znači sve je umjetnost i prolazno....sad ćemo gledati kosti lize,a meni je to kao da sam u mesnici i gledam priko stakla one kosti...

  • nikluk20 18.07.2012.

    Kako vam nije jasno? Da vinci je uz tijelo ostavio i kopiju slike kako bi je mogli prepoznati :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare