To je to što me zanima!

Ispod ulice u Splitu otkrili špilju s dva velika jezera

Špilju su našli kada se u srijedu odlomio komad asfalta na parkiralištu te su građani obavijestili nadležne službe da se ispod nalazi golema rupa
Vidi originalni članak

Velika podzemna špilja duboka najmanje 15 metara otkrivena je u ulici Mažuranićevo šetalište u Splitu. Otkrivena su i dva podzemna jezera te brojni tuneli koje istražuju članovi Speleološkog društva Špiljar te članovi Gorske službe spašavanja na čelu sa Stipom Božićem. Špilja je otkrivena kad se u srijedu odlomio komad asfalta na parkiralištu te su građani obavijestili nadležne službe da se ispod nalazi golema rupa. Komad asfalta koji se odlomio je otprilike širine automobila koji bi bez problema mogao upasti u rupu. Srećom, tada tim putem nisu prolazila djeca jer je rupa od osnovne škole udaljena pedesetak, a od dječjeg vrtića tek dvadesetak metara. U nju je prvi ušao predsjednik Speleološkog društva Špiljar Tonči Rađa.
- Ovo je nevjerojatan fenomen. Dolje se nalaze dva velika podzemna jezera, a ima i puno tunela koji se granaju tko zna gdje. Dio njih je prirodan, a dio je napravljen ljudskom rukom - rekao je Rađa. Stariji stanari okolnih zgrada pričaju kako je tu nekad bio tupinolom, a neki tvrde i kako je riječ o drevnim skloništima iako se ne zna iz kojeg rata. Jedan od stanara rekao je kako se tu od pamtivijeka nalazi izvor podzemne vode.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Ferenc16 12.11.2008.

    \"sva sreća\" kaj imamo loše ceste jer se ta špiljanikad nebi otkrila

  • 12.11.2008.

    Da je podzemna spilja, vidijelo bi se kad je stavljan asfalt i utvrdjivan teren. To vec godinama pusta splitski vodovod, a voda cini svoje.

  • had 12.11.2008.

    Znao sam da Dalmoši nisu došli iz Svemira.

Komentiraj...
Vidi sve komentare