To je to što me zanima!

Istarsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: 'Nasilje u obitelji je društveni problem'

Nažalost, crne brojke su u porastu, u samo devet mjeseci u Istri ubijene su tri žene, a sve tri usmrtile su bliske osobe, kazala je predsjednica povjerenstvs Sandra Ćakić Kuhar
Vidi originalni članak

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije u četvrtak je, povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pozvalo sve odgovorne u državi na snažnije djelovanje i uvođenje maksimalnih zatvorskih kazni za počinitelje obiteljskog nasilja.

- Nažalost, crne brojke su u porastu - u samo devet mjeseci u Istri ubijene su tri žene, a sve tri usmrtile su bliske osobe. Stoga, Povjerenstvo traži od odgovornih žurno djelovanje i uvođenje maksimalnih zatvorskih kazni za počinitelje obiteljskog nasilja i pozdravlja svaku najavu pooštravanja kazni za obiteljske nasilnike - istaknula je u priopćenju predsjednica Povjerenstva Sandra Ćakić Kuhar.

IZ GODINE U GODINU Raste broj nasilja nad ženama: 'Od početka pandemije imamo 25 posto više slučajeva'

Upozorila je kako je sustav zaštite žrtava obiteljskog nasilja u Hrvatskoj nažalost još uvijek nedostatan, što, navela je Ćakić Kuhar, potvrđuju i strašne brojke ubijenih žena koje su ove godine eskalirale.

Nasilje u obitelji društveni problem, a ne privatna stvar žrtve i nasilnika

I službene statistike, dodala je, bilježe porast kaznenih dijela i prekršaja nasilja u obitelji za oko 30 posto u kojima su žrtve bile žene tijekom 2021. i prvih osam mjeseci 2022. godine, naglasivši kako je "obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama društveni problem, a ne privatna stvar žrtve i nasilnika".

Porast obiteljskog nasilja, poručila je, potvrđuju i podaci istarske policije - u posljednjih 25 godina, odnosno od 1997. do 2021. godine, na području Istre ubijeno je 26 žena, a njih 20 usmrtile su bliske osobe, odnosno bračni ili izvanbračni partneri.

Ćakić Kuhar je navela kako je tijekom 2020. istarska policija evidentirala 93 kaznenih djela nasilja u obitelji, tijekom 2021. njih 145, dok je tijekom ove godine do kraja kolovoza evidentirano 117 takvih kaznenih djela u kojima su žrtve bile žene, a počinitelji muškarci.

Iz istarskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova podsjećaju kako Direktiva Europskog Parlamenta i Vijeća iz ožujka ove godine iznosi procjene da nasilje nad ženama i nasilje u obitelji pogađa svaku treću ženu u EU, dok je svaka druga žena doživjela spolno uznemiravanje.

- Ovi podaci pozivaju na djelovanje kako bi se iskorijenili svi oblici rodno uvjetovanog nasilja, a primjena mehanizama iz navedene Direktive pokazuje smjer u kojem kako društvo trebamo ići -  zaključuju u Povjerenstvu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare