To je to što me zanima!

Istina je, ne može se svugdje živjeti, naročito ne u Hrvatskoj

Sami smo krivi. Ne zato što smo izabrali živjeti uz rijeke koje nas štite od osvajanja, nego zato što nismo naučili živjeti uz rijeke svodeći ih i obuzdavši u uređena korita
Vidi originalni članak

Meni je super ova Milanovićeva opaska da se "ne može svugdje graditi i živjeti"

Zaista, ova poplava, prekrivajući naša naselja, otkriva o njima strašnu istinu: mi se vladamo kao da smo u stoljeću sedmom, pa se držimo gradnje uz rijeku koja je, budimo pošteni, u našoj sredini samo prirodni opkop, šana koji naseobinu štiti od agresora. 

Nema tu razgovora, nema tu diskusije, pogledajte na primjeru glavnoga grada, a što onda govoriti o ostalim gradovima Hrvatske, kakve fatalne posljedice ta loša životna navika, graditi grad uz rijeku, ostavlja po naš urbanizam, ako je to moguće zvati urbanizmom, ako grad na rijeci u Hrvatskoj nije - oksimoron.

Vidite, naoko, Zagreb je naoko građen u skladu s načelima feng shuia: na sjeveru brdo, na jugu rijeka, simetrija Gradeca i Kaptola, dualizam Donjeg i Gornjeg grada, Starog i Novog Zagreba, simetrije i tako dalje.

Ali, iako ne odričem viši, ezoterijski smisao ove topologije, Zagreb je u biti grad koji svojim urbanizmom neugodno očigledno svjedoči svoj atavistički strah od - stranaca.

Vidite, ta rijeka, njena je os zapad - istok.

Tu liniju ponavljaju svi magistralni putevi Zagreba: Ilica, zeleni valovi, pruga, Vukovarska, Slavonska i Avenija Dubrovnik, i sve je tu samo jedna iteracija više prvotne prepreke: rijeke Save.

Da ne kažem kako taj smjer istok-zapad putniku danas sugerira tranzitnost Zagreba: Namjerniče, produži, i ne zaustavljaj se!

Zagreb je žrtva tog prastraha od osvajača: ni dan danas nema riješen raster ulica koje bi omogućile normalan promet u smjeru sjever-jug, čemu Savska i Držićeva nikako ne dostaju, a što i ne čudi: ta, tim se smjerom lako prodre u Grad!

Očito, sve je tu u znaku straha od Došljaka.

Tako i u inim našim gradovima: rijeka je prepreka, brana osvajačuZato i nije kultivirana, ukroćena, kao Temza ili Sena, da ne nabrajam. 

Ove poplave, prekrivajući naše gradove, otkrivaju našu iskonsku preplašenost životom u ovom podneblju, našu ustrašenost od povijesti, naš strah od okrutne kronologije osvajanja ovih prostora. 

Kad se poplave povuku, zaista, naučimo se da se ne može svugdje graditi i živjeti, naročito ne ako, kao u Zagrebu, rijeka i dalje razdvaja, umjesto da spaja. 

Ne može se tako živjeti uz rijeku, ako je ona brana koja može popustiti i sama postati ono od čega brani: agresor.

Ili civilizirajmo vode, ili se povucimo u brda, možda najbolje prema Kakvazu, otprilike odakle smo i došli, jer ako 14 stoljeća nismo u stanju odvići se od života uz rijeku kao rov, ako je nismo u stanju u kolektivnoj svijesti doživjeti kao priliku za most, za susret, onda i ne treba čuditi da nas priroda podsjeća na to da živimo neprirodno i neuljuđeno.

Suosjećam sa svima unesrećenima, ali, budimo pošteni, dobrim dijelom mi smo to sami sebi napravili: ne stoga jer smo izabrali živjeti uz rijeke koje nas štite od olakog osvajanja, nego stoga jer nismo naučili živjeti uz rijeke svodeći ih i obuzdavši u uređena korita.

I to je mjera naše apovijesnosti, naravno.

Napokon, time Milanovićeva izjava dobija puni smisao: ne može se svugdje graditi i živjeti. 

Ovo prvo još i može, naročito po Hrvatskoj, dočim je ovo drugo sasvim točno: ne može se svugdje živjeti, naročito ne u Hrvatskoj.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • tenco 20.09.2014.

    Malo nas podjebavaju,..

  • Ddddd_1 18.09.2014.

    a još kad Milanović kaže da kuće treba osigurati ,pa koje bi osiguranje prihvatilo taj rizik od poplave pored ovakvih brana protiv poplava,pa od osiguranja ne možeš dobiti novce ni za sitnice ,a kamoli za cijele kuće , uvijek izmisle i isčitaju neku skrivenu (dvosmislenu)stavku po kojoj ne ispunite uvjete za isplatu štete ,a takvih rezultata smo svjesni i kod vladajuće garniture koja odluke i zakone tumače na svoj način iako i svakom laiku jasno da treba biti suprotno,ali nemoćan si protiv onih koji odlučuju ,zato se i bore za vlast ,tako da zakone mogu tumačiti i prilagođavati da ostanu na vlasti,ali to će im se kao bumerang vratiti kad ljudi dođu do zida i bude im svejedno dali će i oni početi kršiti njihove zakone iza kojih se skrivaju

  • Yassa 17.09.2014.

    smješna vlast a još smješnija država koja guli svoj narod do kada , kada treba pomoći sirotinji nema ali kada treba uzeti sirotinji otimaj bjednici

Komentiraj...
Vidi sve komentare