To je to što me zanima!

Istraninu (31) su tumor u glavi izvadili van kroz nos i sinuse

Muškarca (31) iz Istre, kojem je otkriven manji tumor na lubanjskoj osnovici, prof. dr. sc. Ranko Mladina operirao je koristeći navigacijski endoskopski sustav
Vidi originalni članak

Probudio se sa strašnom glavoboljom. Sve oko sebe vidio je dvostruko, ali se nadao da će mu biti bolje. Prevario se jer bol nije prestajala unatoč brojnim tabletama za glavu koje je tog jutra popio. Istranin (31) je u panici idućeg dana otišao k liječniku u Pulu. Okulist je rekao da je s njime sve u redu, no poslao ga je kolegi neurologu koji mu je ubrzo nakon pregleda magnetskom rezonancijom priopćio da ima tumor na lubanjskoj osnovici veličine graha.

Kroz nos i sinuse došli smo do kralježničnog kanala, odstranili tumor, a da pritom ni najmanje nismo oštetili okolno tkivo i arterije, pojasnio je zahvat profesor Mladina

- Bio sam očajan, pitao se zašto se to sve baš meni događa. Nikad prije nisam bio teže bolestan. Donekle sam se pribrao tek kad su mi liječnici u Puli rekli da je najbolje da odem u KBC Zagreb gdje stručnjaci ovakve tumore odstranjuju kroz nos i sinuse, pa potrebe za otvaranjem lubanje nema - rekao je Istranin kojeg je prof. dr. sc. Ranko Mladina, pročelnik Referentnog centra za rinosinusologiju i endoskopsku sinusnu kirurgiju operirao 25. veljače. 

Operacija je trajala svega sat i pol, a već idućeg dana Istranin je ustao iz kreveta, osjećao se dobro i nikakvih komplikacija po operaciji nije imao.

- Tumor se nalazio na središnjoj kosti lubanjske baze, ispod tzv. sfenoidnog sinusa i iako smo ovakve operacije već radili, bio je ovo najzahtjevniji zahvat dosad - rekao je prof. dr. sc. Ranko Mladina i dodao da su Istraninu najprije morali sanirati iskrivljenu nosnu pregradu. Nakon toga nesmetano su mogli doći do tumora i odstraniti ga.

- Tumor smo odstranili uz pomoć navigacijskog endoskopskog sustava (NESS). Kroz nos i sinuse došli smo do kralježničnog kanala, odstranili tumor, a da pritom ni najmanje nismo oštetili okolno tkivo i arterije - pojasnio je zahvat profesor Mladina, specijalist otorinolaringologije i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata. 

Uz njega je u operacijskoj sali bio i neurokirurški tim na čelu s neurokirurgom prim. dr. Antom Maladom kojima je Istranin (31) na svemu neizmjerno zahvalan.

Profesor Mladina je dosad na isti način operirao oko 50-tak pacijenata i svi su zahvati prošli izvrsno, bez ikakvih komplikacija.

Idi na 24sata

Komentari 82

  • walterzenga 21.03.2014.

    izuli mu nozdrvlje kao čarape.

  • bistrina 21.03.2014.

    Sve čestitke doktoru Mladini ,to je mikrokirugija i pravo majstorstvo ,.pacjetu želje da se ne povrati više nikada...Koliko nezdravo živimo i u nezdravom okolišu , sa zatrovanom , GMO modificirano hranom , u šumi elektromagnetskog zračenja telekomunikacija ,chemtrailova , raznih radioaktivnih zračenja koja se zbrajaju tokom života , bespotrebnim dijagnostičkim snimanjima - biti ćemo svaki dan sve više bolesniji a zdravstvo će biti sve udaljenije i nedostupnije....Bojim se da ratova neće trebati da bi se smanjila populacija na zemlji !!!!

  • mrTrobec 21.03.2014.

    Odlično je prošao,što bi bilo da je nekom palo na pamet da ga vade s druge strane ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare