To je to što me zanima!

Istraživanje HZJZ-a: Necijepljeni zdravstveni radnici su tri puta češće pozitivni na korona virus

Cilj istraživanja bio je utvrditi razlike u prevalenciji pozitiviteta PCR i BAT testa između cijepljenih i necijepljenih radnika
Vidi originalni članak

HZJZ je u petak objavio rezultate istraživanja o testiranjima na covid-19 u bolnicama, koji pokazuju da je pozitivan nalaz gotovo tri puta češće utvrđen kod necijepljenih zdravstvenih djelatnika u odnosu na cijepljene, pri čemu booster doza pruža posebnu zaštitu.

Cilj istraživanja 'Unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite u bolničkom sustavu vezano uz suzbijanje covida-19' bio je utvrditi razlike u prevalenciji pozitiviteta PCR i BAT testa između potpuno cijepljenih radnika u zdravstvu u usporedbi s necijepljenim radnicima.

U 12 bolnica bilo je uključeno 1676 sudionika, od koji je za njih 1371 (81,80 posto) napravljena analiza. Prosječno je po sudioniku istraživanja napravljeno 3,95 testiranja (bilo PCR ili BAT).

STRUČNJACI DALI MIŠLJENJA 'Omikron je blaži oblik korone': I dalje možete dobiti teži oblik, zaraziti druge, bolnice su pune

Od svih ispitanika uključenih u analizu njih 831 (60,61 posto) bio je cijepljen, dok 540 ispitanika nije bilo cijepljeno.

Među cijepljenim ispitanicima njih 57 (6,86 posto) bilo je pozitivno tijekom ispitivanja, a u necijepljenoj populaciji njih 101 (18,70 posto), što znači da je gotovo tri puta češće pozitivan nalaz utvrđen kod necijepljenih djelatnika.

Dodatno je analizom cijepljenih djelatnika utvrđeno da je od njih 475, kojima je od booster doze prošlo najmanje dva tjedna, pozitivno bilo 24 (5,77 posto), dok je kod 265 koji nisu primili booster dozu pozitivno bilo njih 30 (11,32 posto).

NIJE IMALO RANIJIH BOLESTI Dijete (11) umrlo od korone u Zagrebu, dr. Tešović: 'Ovakvi su slučajevi rijetki, ali mogući'

To ukazuje da je u slučaju booster doze primijenjene prije najmanje dva tjedna rizik od pozitivnog nalaza bio dva puta manji nego kod cijepljenih koji nisu primili booster dozu, navodi HZJZ.

Idi na 24sata

Komentari 148

  • Pipi_🌈_čarapa 23.01.2022.

    Meni se na poslu već par mjeseci prijeti otkazom jer nisam cijepljena, iako imam liječničku potvrdu da se ne smijem cijepiti! Zdravstveni sam djelatnik. Kako su nas učili u školi o cjepivima, dakle kako se ono proizvodi i primjenjuje apsolutno sve su prekršili! Većina mojih kolega je protiv ovog cjepiva, ali im se prijetilo otkazima i dobar dio je samo zato cijepljen!

  • GLOBIN😇 22.01.2022.

    Ili drugim riječima. Necijepljeni ne mogu u bolnicu bez testa što znači da su cijepljeni krivi za 100% zaraženih u bolnici. Ispravite me...🐘🐘

  • fridulina 22.01.2022.

    Zahvaljujući cjepljenim oko njih !

Komentiraj...
Vidi sve komentare