To je to što me zanima!

ISWAP: Vođa Boko Harama je mrtav, aktivirao je eksploziv

ISWAP, koji Islamska država priznaje, nastao je 2016. odvajanjem od Boko Harama. Ojačavši, postao je najveća džihadistička skupina na sjeveroistoku Nigerije
Vidi originalni članak

Vođa Boko Harama Abubakar Shekau ubio se tijekom sukoba sa suparničkom džihadističkom skupinom Islamskom državom u zapadnoj Africi (ISWAP), rekla je potonja u audiosnimci objavljenoj dva tjedna nakon prvih informacija o Shekauovoj smrti.

"Shekau je radije izabrao poniženje na onom svijetu nego na Zemlji. Ubio se aktiviravši eksploziv", rekao je na kanuri jeziku glas sličan glasu vođe ISWAP-a Abu Musaba al-Barnawija na snimci koju je AFP-u poslao izvor koji inače prenosi poruke skupine.

Boko Haram se nije očitovao o smrti svog vođe, a nigerijska vojska je priopćila da vodi istragu.

PROTUTERORISTIČKA AKCIJA Nigerija: Vojnici su spasili 241 ženu i dijete od Boko Harama

ISWAP na svojoj snimci opisuje kako su njegove snage, poslane u enklavu Boko Harama, u šumi Sambisi, pronašle Shekaua u njegovoj kući i počele borbu.

"Napustio je borbu i pobjegao te pet dana lutao šikarom. Ipak, borci (ISWAP-a) nastavili su ga tražiti sve dok ga nisu locirali", rekao je glas.

Kada su ga pronašli u šikari, borci ISWAP-a su njega i pristaše pozvali na predaju, ali je Shekau odbio i ubio se, dodao je.

SVJEDOČILI UBOJSTVIMA I NASILJU UN: Oslobođeno 900 djece iz milicije protiv Boko Harama

"Presretni smo", istaknuo je glas, dodajući da je Shekau "kriv za terorizam i za neopisive zločine".

ISWAP, koji Islamska država priznaje, nastao je 2016. odvajanjem od Boko Harama. Ojačavši, postao je najveća džihadistička skupina na sjeveroistoku Nigerije.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare