To je to što me zanima!

Italija opet strepi: 'Svi se jako bojimo novih potresa'

Horor u Italiji zadesio je i mnoge Hrvate. Fra Drago Gverić svećenik je u mjestu Acquaviva 150 kilometara od L'Aquile. Zgrade su se i tamo tresle
Vidi originalni članak

Probudilo me usred noći. Zidovi samostana su se tresli, slike su padale. Počeo sam se moliti, priča fra Drago Gverić, svećenik u mjestu Acquaviva u regiji Molise, udaljenom 150 kilometara od grada L’Aquila, koji je u ponedjeljak pogodio snažan potres. U regiji Molise danas živi 2500 Moliških Hrvata koji su 1500. godine pobjegli u Italiju pred Turcima.
- Zidovi mjesne škole su napukli pa smo je do daljnjega zatvorili. Skupljamo pomoć koju će mnogi trebati jer je bez krova nad glavom ostalo je 50.000 ljudi - rekao je fra Drago Gverić. Djeca su jako uplašena, nastavio je, te su htjela noćiti u automobilima. Odlučio ih je primiti na noćenje u samostan.
- Samostan je jako star, tako da ne vjerujem da bi izdržao još jedan jaki potres - opisao je fra Drago Gverić te dodao kako su se Moliški Hrvati jako prestrašili te da do daljnjega ne žele izići iz svojih kuća. Sve je strah.
- Čuo sam da je umrla jedna časna sestra. Žao mi je svih koji su svoj život izgubili u potresu. Uskoro ćemo organizirati i misu za sve pokojne - završio je fra Drago Gverić. Prema posljednjim podacima, u potresu  je poginulo 207 ljudi, a mnoge zgrade i povijesni spomenici su se urušili. Popratni potres zatresao je L’Aquilu jučer u 22 sata te  je zbog njega  bila ogođena potraga za preživjelima.

NIKADA U ŽIVOTU SE NISAM TAKO TRESLA
Zgrada se užasno tresla, mislila sam da traje cijelu vječnost. Bacila sam se pod gredu i čekala kraj. Svi su bili užasnuti, rekla je Senna Ušić, jedna od naših najboljih odbojkašica, koja je potres osjetila i u 200 km udaljenoj Ceseni. Senna je svojedobno živjela u Japanu gdje su potresi svakodnevica. Kaže da se nikada nije tako tresla kao u ponedjeljak.

SVI SU SE MOGLI SPASITI?
Meteorološki tehničar Gianpaolo Giuliani izumio je detektor koji pokazuje da se količina kemijskog elementa radona u zraku povećava prije potresa. Prije mjesec dana upozorio je javnost na katastrofu koja će pogoditi središnju Italiju. Uhitili su ga zbog širenja panike.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • aura 07.04.2009.

    Jadni ljudi, želim im od srca da izdrže ovu nesreću i nađu snagu da opet započnu novi život.

Komentiraj...
Vidi sve komentare