To je to što me zanima!

Italija ukida crvenu zonu: Otvaraju se restorani i barovi, omogućeno slobodnije kretanje

Italija ovih dana bilježi pad slučajeva zaraze korona virusom što je dovelo do odluke ukidanja crvene zone. Sve su regije sada u žutoj ili narančastoj zoni, a omogućeno je i slobodnije kretanje.
Vidi originalni članak

S padom broja zaraženih korona virusom diljem cijele Italije, vlada u Rimu odlučila je ukinuti oznaku crvene zone za pokrajine koje su dosad bile smatrane područjima visokog rizika, prenosi AGI.

Tom će odluka omogućiti i ponovno otvaranje restorana i barova od nedjelje, pet tjedana otkako je vlada nametnula djelomično zatvaranje. 

Italija je dosada primjenjivala model ''zona'' po kojima je podijelila Italiju na područja visokog rizika zaraze (crvena zona), srednjeg rizika zaraze (narančasta zona) i niskog rizika zaraze (žuta zona). 

Obzirom na povoljnu situaciju koja se bilježi već danima u Italiji, Vlada je odlučila ukinuti oznaku crvene zone i stanovnicima svih pokrajinama uljepšati blagdane. 

Prema broju zaraženih Lombardija i Kalabrija više ne glase kao područja visokog rizika i postaju žute zone, što znači da je u njima rizik zaraze koronavirusom nizak.

Abruzzo po tim brojkama sada ulazi u kategoriju narančaste, a ne više crvene zone.

Ova će odluka stanovnicima svih pokrajina donijeti velik broj pogodnosti.

Mnogi stanovnici smatraju da će im te promjene olakšati život jer će se moći slobodnije kretati, a restorani će moći biti otvoreni danju u područjima koja se smatraju zonama niskog rizika (žuta).

Bez obzira na to barovi i restorani moraju se zatvarati u 18 sati, a policijski sat počinje u 22 sati s vrlo malo dopuštenih izuzetaka.

Iako Italija polako ukida mjere, u petak je u zabilježeno 18,700 novih slučajeva zaraženih te zdravstveni djelatnici i dalje upozoravaju na opasnost širenja zaraze.

- Još uvijek postoji velik broj novih slučajeva - rekao je čelnik Zavoda za javno zdravlje (ISS) Silvio Brusaferro.

Na oprez je pozvao i ministar zdravsta Roberto Speranza te pozvao građane da ove blagdane provedu u nešto smanjenom okruženju. 

Zbog opasnosti ubrzanog širenja zaraze, Vlada je nametnula stroga ograničenja na putovanja tijekom blagdana, iako su neka područja zatražila izuzeće.

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • tvojduhadmin 14.12.2020.

    Sad vi ovdje u ovoj vijesti promislite i recite ! tko je tu lud a tko blesav?? ima li ovo veze sa mozgom i sa ovom "opakom bolesti zvanom korona" heheheh pa ovo i vrapci kuže da rade majmune od nas svih.Pametnom dost a i skojanje je na pomolu pa ono ima smisla zar ne...

  • press2 13.12.2020.

    Austrija zatvara sve granicne prelaze nista od skijanja,Italia grabi priliku da zaradi eure

  • totalnoodvaljen 13.12.2020.

    Majstori sebi skočili u usta u manje od 24 sata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare