To je to što me zanima!

Italija uvodi 'internetski' porez usprkos upozorenju SAD-a?

Novi talijanski porez trebale bi plaćati samo tvrtke s godišnjim prihodima većim od 750 milijuna eura i vrijednošću digitalnih usluga iznad 5,5 milijuna eura
Vidi originalni članak

Italija namjerava ostvariti svoj plan o uvođenju novog poreza digitalnim tvrtkama, uključujući američke tehnološke divove, usprkos prijetnjama o odmazdi koje dolaze iz Washingtona, izjavio je u petka zamjenik ministra gospodarstva Antonio Misiani.

Italija će uvesti porez od tri posto iduće godine na određene internetske transakcije velikih digitalnih kompanija, poput Facebooka, Googlea i Amazona, navodi se u tekstu nacrta proračuna.

Washington je opetovano rekao da taj porez nepravedno pogađa američke tvrtke. Visoki američki dužnosnik kazao je da je predsjednik Donald Trump bio spreman zaprijetiti odmazdom na sastanku s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom prošli mjesec u Washingtonu.

"Sadašnji tekst nacrta proračuna je potvrđen. Ne planiramo ga mijenjati", izjavio je Misiani.

Italiju i druge članice Europske unije već dugo smeta što Facebook, Google i drugi digitalni divovi kod njih ostvaruju veliku zaradu, a porezne obaveze mjere im se u iznosima od tek nekoliko milijuna eura. Digitalne kompanije preusmjeravaju dobit u zemlje s niskim ili čak nultim poreznim stopama, poput Irske, budući da su prema međunarodnim poreznim propisima obavezne plaćati poreze samo u zemlji u kojoj su registrirane.

Novi talijanski porez trebale bi plaćati samo tvrtke s godišnjim prihodima većim od 750 milijuna eura i vrijednošću digitalnih usluga iznad 5,5 milijuna eura.

U prosincu prošle godine ministarstvo financija procijenilo je godišnje prihode od novog poreza na nekih 600 milijuna eura.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • lale03348 15.11.2019.

    hdz i Plenkoviću što vi mislite o ovom prijedlogu talijana??? da vi nama uvedete još neki porez,,dobra ideja kaj ne??

  • EmilCandor 15.11.2019.

    Trump je iskusan gospodarstvenik, grubih manira. Niti mrvice se pak ne razumije u ključni čimbenik stabilnosti i sigurnosti, a to su multilateralni odnosi. A niti u bilaterali mu ne cvjetaju ruže.

  • EmilCandor 15.11.2019.

    Skrešite ih ako i koliko možete. Uvođenjem sankcija diljem hemisfere US će ostati izoliran zahvaljujući svojim odlukama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare