To je to što me zanima!

Ivo Ivić: Matijanić je bio rizičan pacijent, no to samo po sebi nije razlog za hospitalizaciju

Prema onome što se vidi iz transkripta razgovora s dežurnim liječnikom na infektologiji, bolesnik je bio u početnoj fazi bolesti i bez znakova koji bi upućivali na potrebu za hospitalizacijom, kaže Ivić
Vidi originalni članak

Dugogodišnji predstojnik Klinike za infektologiju u KBC-u Split i profesor na Katedri za infektologiju splitskog Medicinskog fakulteta dr. Ivo Ivić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju iznio je svoje viđenje slučaja novinara Vladimira Matijanića. Tvrdi da dežurni liječnik kojemu se Matijanić obratio nije pogriješio kada ga u startu - nije hospitalizirao. 

- Prema onome što se vidi iz transkripta razgovora s dežurnim liječnikom na infektologiji, bolesnik je bio u početnoj fazi bolesti i bez znakova koji bi upućivali na potrebu za hospitalizacijom - kaže Ivić. 

SLUČAJ SMRTI NOVINARA Završena inspekcija u Hitnoj u Splitu, istraga se širi: Traže se odgovori na nekoliko pitanja

- Da, autoimune bolesni koji je imao svrstavaju ga u kategoriju rizičnih COVID bolesnika. Tako je i shvaćen od strane dežurnog infektologa.Rizičnost sama po sebi nije razlog za hospitalizaciju. Razlog za hospitalizaciju je težina bolesti na koju upućuje klinički nalaz i zbog koje je najčešće potrebna terapija kisikom, a onima u težem stanju i mehanička ventilacija. Stoga uvijek i napomenemo da se bolesnik javi na naš hitni prijem u slučaju pogoršanja. Boravak u bolnici bez promjene kisika ili mehaničke ventilacije sam po sebi neće biti od utjecaja na tijek bolesti, ni u smislu poboljšanja ni u smislu pogoršanja - objašnjava Ivić.

INSPEKCIJA U KBC-U SPLIT Matijaniću nisu dali lijek, a Beroš tvrdi da ga ima dovoljno

Na pitanje kako je moguće da KBC Split nema lijeka za COVID iako se on, prema tvrdnjama Ministarstva zdravstva, nalazi na skladištu i samo ga je trebalo zatražiti, Ivić odgovara: 
- To se i ja pitam. Koliko sam upoznat, zadnja isporuka Remdesivira bila je u lipnju kad smo dobili 20 od 100 traženih doza. Nakon toga je lijek od strane KBC Split u više navrata tražen, ali nije isporučen. 

Na pitanje jesu li Matijanićeve autoimune bolesti bile prepreka cijepljenju, Ivić kaže:

PODACI IZ 26 BOLNICA Zašto Matijanić nije dobio lijek? Beroš: Imamo dovoljno lijekova za koronu u svim bolnicama

- Matijanićeve bolesti bile su upravo indikacija za cijepljene, i to među "jačim" indikacijama, ali nikako ne zapreka za cijepljenje. 

Idi na 24sata

Komentari 119

  • Ellees ZG 10.08.2022.

    Zahvalna dragom Bogu i svim svecima što sam otišla iz hrvatske sa svojom bolesti, ovo sam mogla biti ja ili bilo tko drugi u ovoj truleži od zemlje🙌🙌

  • Dovla25 10.08.2022.

    Kako se pravda.Doktor je kriv i točka.A vidim da i ti nisi neki vrli stručnjak.

  • Vis@maior 10.08.2022.

    Ako rizičan pacijent s kovidom nije za hospitalizaciju, tko je onda ležao na kovid odjelu u kovid bolnici KB Dubrava?! Za koga su pripremani kovid odjeli u zagrebačkoj Areni?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare