To je to što me zanima!

'Rušenjem spomenika htjeli su srušiti cijeli sustav vrijednosti'

Predsjednik Ivo Josipović bio je postavljanju spomenika 'Bjelovarac' koji je postavljen još 1946. godine u znak sjećanja na žrtve fašizma. Srušili su ga 1991. godine...
Vidi originalni članak

Predsjednik RH, Ivo Josipović je u srijedu u bjelovarskom spomen parku Borik pred brojnim uglednicima iz političkog i javnog života otkrio repliku skulpture 'Poziv na ustanak' ili 'Bjelovarac'. Skulptura koju je izradio 1946. godine i rodnom gradu darovao jedan od najvećih europskih kipara Vojin Bakić, srušena je 1991. godine. Počinitelji tog kulturocida, kako su rušenje Bakićevog remek djela, nazvali svi govornici od ministra kulture Bože Biškupića pa do Ive Josipovića, nisu nikada pronađeni. 

- Onaj tko je srušio ovaj spomenik htio je time srušiti ulogu velikog umjetnika, htio je srušiti uspomenu na antifašizam, htio je zaprljati Domovinski rat, htio je srušiti jedan sustav vrijednosti, htio je srušiti Hrvatsku kao demokratsku zemlju i zemlju tolerancije, no ni u jednome od toga nije uspio i zato čestitam i zahvaljujem svima koji su doprinijeli da se spomenik obnovi i vrati - rekao je Josipović. Predsjednik Josipović, je tijekom boravka u Bjelovaru posjetio Bjelovarsko – križevačku biskupiju, te obišao tvornicu Cormo.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 11 BILI 08.12.2010.

    onaj ko je glasao zate je uprljao ugled domovinskog rata. ti pricas vise o drugom svjetskom ratu i tkz. antifasizmu nego o onima koji su zivote dali ili postali invalidi braneci hrvatsku od najveceg fasizma u povijesti. stid te bilo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare