To je to što me zanima!

Ivo treba vašu pomoć: Jedina nada mu je skupa operacija

Ivo Krolo (47) ima smrtonosni ALS, bolest motornog neurona. Sada je skoro potpuno paraliziran. Jedina nada mu je operacija u Kini za koju treba skupiti novac
Vidi originalni članak

Ivo Krolo (47) iz Zagreba dugogodišnji je profesor psihologije, policijski službenik, i vrsni psihoterapeut kojem je prije otprilike godinu i pol dana dijagnosticiran smrtonosni ALS, amiotrofična lateralna skleroza. Ovom najčešćom bolešću motornog neurona, onemogućen mu je rad i normalan život. Samohrani je otac troje malodobne djece. Žena mu je prije svega mjesec dana tragično preminula u 44. godini života. 

- Sve je počelo oko Božića 2012. godine kada sam počeo osjećati slabost u desnoj šaci. Nisam mogao ni upaliti upaljač za zapaliti cigaretu. Otišao sam tada u zagrebački KBC ''Sestre milosrdnice'' u Vinogradskoj kako bi doznao što mi je. Obavio sam klasične pretrage – magnetsku rezonanciju (MR) mozga, vrata, kralježnice. To obavljanje pretraga trajalo je oko tri mjeseca. 

Rekli mu da mu nije ništa

Liječnici su s obzirom na simptome pretpostavljali da bi se moglo raditi tek o uklještenju živca. S obzirom da su mu praktički rekli kako mu nije ništa, nastavio je Ivo Krolo normalno raditi, primati pacijente na psihoterapiju. No, s vremenom se njegovo zdravstveno stanje pogoršavalo. Počeo je šepati. Doktori u Vinogradskoj i dalje nisu znali što mu je, pa je odlučio otići na KBC ''Rebro'' ne bi li tamo nešto više doznao. 

- Slabost mi je tada već bila prešla na drugu nogu i sve sam teže mogao hodati. Kako su mi stalno govorili da će to proći, nisam se zamarao. U sedmom sam mjesecu prošle godine bio hospitaliziran na ''Rebru'' po prvi puta na odjelu neurologije. Nakon petodnevnih pretraga, šefica odjela je ušla u sobu i kazala mi da imam ALS, bolest motornog neurona. 

Bolest brzo napreduje

Unatoč tome, u devetom je mjesecu ponovno bio hospitaliziran jer su sumnjali na neku lakšu bolest. Ipak, potvrđen mu je ALS. Nije u tom trenutku ni znao što je to, a kamoli koje posljedice ima na ljudski život. Bolest je to koja brzo napreduje. Mišići napretkom bolesti  postanu progresivno slabiji dok ne dođe do paralize. Na samom kraju ALS utječe na žvakanje, gutanje, govor i disanje. Posljednji prestaju funkcionirati mišići gutanja, pa oboljeli umiru od posljedica gušenja. Smrt može nastupiti između dvije i pet godina. 

Krolo je sada skoro potpuno paraliziran, nalazi se u invalidskim kolicima, te o njemu cjelodnevno brine asistent. Govor mu je otežan.

- Najviše se bojim da uskoro neću moći ni pričati – kroz smiješak će.

Treba novac za liječenje u Kini

U ovoj teškoj životnoj situaciji u kojoj se nalazi, jedino mu i preostaje smiješiti se, biti optimističan. Nada se da će mu dobri ljudi, dobre volje, pomoći da prikupi novac za liječenje u Kini. Riječ je o alternativnoj metodi presađivanja matičnih stanica iz pupkovine fetusa. Provodi se u Pekingu u ReLife International Medical Centru, a da metoda može biti učinkovita dokazuje mladi Kristijan Horvat, prvi Hrvat koji je otišao u Kinu  na liječenje i ozdravio. Iz Pekinga se uskoro vraća i Štefanija Horvat, za čiji je put i terapiju nedavno prikupljen novac. Zasada je, doznajemo, sve u redu, može pomaknuti nogu, a stvarni će se rezultati znati između tri i šest mjeseci nakon završetka liječenja.

Nije sigurno da će kineska metoda svima pomoći, ali je ona trenutno jedina nada oboljelima od ove opake bolesti. Mole se svi za pomoć samohranom ocu troje djece da ode u Kinu po svoju šansu za život. Troškovi liječenja i puta otprilike su između 300.000 i 400.000 kuna

Uplate se mogu izvršiti na njegov osobni račun:

Ivo Krolo, Raiffeisen banka

IBAN HR 5924840083115366135

Ivo Krolo je čovjek koji je kao psihoterapeut i profesor svoj cijeli život posvetio pomaganju drugima. Valja naglasiti i da je odlikovani dragovoljac Domovinskog rata -  bio je zapovjednik bojne u 102. brigadi na bojištu Sunja-Bobovac. 

Sada je pomoć potrebna njemu. 


Idi na 24sata

Komentari 56

  • user_384419 05.09.2014.

    Dobar dan! Jako tuzna prica?! Dali je bilo tko pitajo jadnog covjeka kako i zasto mu je "preminula" supruga? Ja sam joj bila daljnja sestricna zivim u svicarskoj i cesto mi se njegova supruga povjeravala prije nego sto je bacila svoj zivot sa 5tog kata zajednickog doma!!! pljuje mi se i povraca...

  • kmarus 30.07.2014.

    Pomoći koliko možemo , 300 000 ljudi po jednu kunu bi bilo dovoljno , ali opet mi nije jasno da država nema te novce za Zapovjednika bojne koji nije uzeo mirovinu kao mnogi , već se vratio svom poslu ... Pošten ili lud ,u ovoj zemlji izgleda je stvarno isto ...

  • ParlevuFranse 30.07.2014.

    Neka mu novac donira Thompson i general Gotovina, oni su puni para.

Komentiraj...
Vidi sve komentare