To je to što me zanima!

Ivor Ivanišević ima funkcionalni imunitet koji ne štiti od progona za djela poput silovanja psa

Ivora Ivaniševića ne mogu kazneno goniti u državama članicama EU za djela počinjena u obavljanju službene dužnosti međunarodnog službenika Europskog parlamenta. Sude mu zbog silovanja psa
Vidi originalni članak

Čini se da su napokon riješene dvojbe o postojanju imuniteta koji bi Ivora Ivaniševića, zaposlenog u Europskom parlamentu u Bruxellesu, štitio od optužbe za silovanje psa za koju mu sude u Hrvatskoj. Naime, kako neslužbeno doznajemo, Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu stigao je dopis Kraljevine Belgije u kojem se pojašnjava da Ivor, kao međunarodni službenik koji radi za Europski parlament, ima funkcionalni imunitet.

- Pridržavajući se odredaba ugovora koje se s jedne strane odnose na propise o odgovornosti dužnosnika i ostalih službenika prema Uniji i, s druge strane, na nadležnost Suda Europske unije u sporovima između Unije i njezinih dužnosnika i ostalih službenika, uživaju imunitet od sudskih postupaka u pogledu radnja koje oni poduzimaju u službenom svojstvu, uključujući izgovorene ili napisane riječi. Taj imunitet uživaju i nakon prestanka obnašanja dužnosti - pojašnjava se u dopisu.

SUDE MU ZA ZLOSTAVLJANJE PSA Optužen za silovanje psa: Ivoru nastavili suditi u odsutnosti, MVEP kaže da nema imunitet

To znači da ga ne mogu kazneno goniti u državama članicama EU za djela počinjena u obavljanju službene dužnosti osim ako mu nadležno tijelo za to ne ukine imunitet. Za radnje koje se odnose na njegovu privatnu sferu i koje ne spadaju u njegove službene funkcije može biti kazneno gonjen, a sud, na temelju osobitosti slučaja, odlučuje o tome hoće li priznati imunitet u sudskom postupku ili ne.

Podsjetimo, Ivoru sude zbog optužbi da je od 2009. do rujna 2015. godine na različitim lokacijama seksualno općio sa svojim psom, ženkom rodezijskoga goniča, nanoseći joj bol i patnju. Sudi mu se u odsutnosti jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu te se nalazi u Belgiji, a slučaju prijeti zastara u rujnu ove godine. 

ZLOSTAVLJAO PSA Nepravomoćna presuda: Ivor I. osuđen za silovanje psa, dobio samo godinu dana zatvora

Optužnica protiv Ivora podignuta je još 2017. godine. Otkrili su ga slučajno, u akciji usmjerenoj protiv pedofila u rujnu 2015. godine. U njegovu stanu na Knežiji zatekli su dva izmučena i izgladnjela psa te zaplijenili 111 CD-ova i DVD-ova sa snimkama i fotografijama seksualnog zlostavljanja. Prošle godine u rujnu je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, no presuda je ukinuta zbog proceduralnih razloga. Krajem listopada 2022. počelo mu je novo suđenje.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Privatnik 30.04.2023.

    Kao i u nekim zemljama, primjerena, iako nedovoljna bila bi kemijska kastracija počinitelja ovog odurnog nastranog čina.

  • Splitski cvit 30.04.2023.

    I da nastupi zastara nema velike razlike ako je suđen na samo godinu dana pa je i to poništeno. Ne bih se čudila da zatražži odštetu od Hrvatske zbog javnog sramoćenja. Na stup srama bi trebali i on i svi koji su ga do sada štitili.

  • 29.04.2023.

    dajte narodu da mu presudi kao po starinski

Komentiraj...
Vidi sve komentare