To je to što me zanima!

Iz stana pokojnog umjetnika i alpinista slike vadili kroz prozor

Goran Fruk bio je poznat po performansima u kojima je spuštao stvari s prozora. Događaj u nedjelju je bio njemu u čast. Unatoč kiši koja je sipila, alpinisti su niz klizave zidove spustili mnoga djela
Vidi originalni članak

Zagrepčani koji su se u nedjelju oko 12 sati našli na Cvjetnom trgu oduševljeno su pratili svaki korak alpinista koji su s petoga kata zgrade pažljivo kroz prozor iznosili i spuštali slike Gorana Fruka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Akciju je organizirao Muzej suvremene umjetnosti, a njome su najavili izložbu “Goran Fruk - rekonstrukcija slike”, koja počinje 20. prosinca.

Mic po mic alpinisti su u parovima spuštali šarena platna pazeći da ih ne oštete. Prolaznici na Trgu Petra Preradovića čak su im i zapljeskali nakon što su spustili prvu sliku. Akciju su pratili sve dok nisu iznijeli i zadnje umjetničko djelo i spremili ga u kombi koji je potom odjurio ravno u Muzej suvremene umjetnosti.

- Poznavao sam Gorana i mogu samo reći da bi mu bilo vrlo drago kad bi znao da mu slike iznose na ovaj specifičan način - rekao je Alan Tomičić. Goran Fruk preminuo je prije 23 godine, a bio je ekscentrični multimedijalni umjetnik poznat po performansu “Defenstracije”. U tim je izvedbama od 1986. do 1988. godine s prozora svojeg stana spuštao umjetničke eksponate i ljude koji su svirali i skijali niz pročelje zgrade. Tako je povezao umjetnost i alpinizam, kojim se intenzivno bavio, odnosno spojio je studente Akademije likovnih umjetnosti s alpinistima kako bi zajedno izveli akciju.

- Izložbom želimo naglasiti važnost njegova umjetničkog rada za grad Zagreb, u kojem je živio i stvarao - rekla je Martina Munivrana iz MSU.     

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Poison Ivy † 28.11.2016.

    Ak je "performans" spuštanje stvari kroz prozor, onda su svi selitelji namještaja umjetnici i performeri.....

  • Kentaćit 27.11.2016.

    Gorana sam imao prilike upoznati kao mladac preko roditelja, imamo nekoliko njegovih radova koji nas godinama vesele svakim pogledom na njih. Poseban je bio i ostao. Baš mi je drago da ga cijene i danas. :-)

  • Don Beton 27.11.2016.

    Svašta...

Komentiraj...
Vidi sve komentare