To je to što me zanima!

Izbjeglice: Tu nam je dosadno, nemamo TV, a ni PlayStation...

Njemačka: Stanovnici u malenom mjestu Sumte ne znaju zašto su vlasti izabrale baš to mjesto jer oni nemaju supermarket, a i infrastruktura u mjestu je loša
Vidi originalni članak

U mjesto Sumte u Donjoj Saskoj stigla je u utorak prva grupa od 100 izbjeglica. U to bi mjesto trebalo stići ukupno 750 izbjeglica. Sumte ima samo 102 stanovnika koji su zabrinuti zbog nove situacije, piše Spiegel. 

Na nedavnom skupu pitali su vlasti hoće li izbjeglice u njihovom mjestu imati primjerenu zdravstvenu skrb, kako će se mjesto zaštiti od kriminala, da li će tjedno u nekom određenom vremenu izbjeglice imati zabranu izlaska iz prihvatilišta. Jedna je žena rekla da se boji jer su izbjeglice uglavnom muškarci. Pitaju se i zašto su vlasti izabrale baš njihovo mjesto jer oni nemaju supermarket, a infrastruktura im je loša. 

U ministarstvu unutarnjih poslova Njemačke objašnjavaju da je u Donjoj Saskoj veliki pritisak da se što prije nađe smještaj za izbjeglice. Broj zahtjeva za azilom raste i time se ljudima želi što prije naći smještaj kako ne bi bili beskućnici. Jedna je tvrtka ponudila kuće u mjestu Sumte za najam i policija je to prihvatila. 

Tenzije u mjestu Sumte rastu, a sve veći problem su neonacističke grupe koje optužuju kancelarku Angelu Merkel da je iznevjerila tri milijuna nezaposlenih i 300.000 beskućnika zbog brige za izbjeglice.  

- Danas ih je došlo 100, a onda će ih sutra doći 100, pa još svaki dan toliko. Bit će kriminala u selu kao što je u gradovima u kojima su prihvatilišta za izbjeglice. Izbjeglice s Balkana, iz Azije i Afrike samo koriste situaciju u Siriji pa dolaze u Njemačku - kaže neonacist Holger Niemann (32), piše Daily Mail. Dodaje kako u mjestu  Sumte nema posla i da će izbjeglice živjeti od 500 eura (oko 3800 kuna) pomoći.  

Jihad (25) koji je u Sumte došao iz Sirije preko Turske i Grčke i njegov prijatelj Abdullah (19) koji je stigao iz zapadne Sahare pitali su se gdje su trgovine. Kažu da se tu nema što raditi i da nemaju televiziju ni PlayStation.

- Želim se zaposliti. Želim raditi u pizzeriji, kao što sam radio u Damasku - kaže Jihad. Abdullah želi raditi kao brijač. 

Idi na 24sata

Komentari 274

  • majamiocic 05.11.2015.

    na izjave *

  • majamiocic 05.11.2015.

    hahahaahahhaaahhahha .... to je komentar izjave ovih "izbjeglica"

  • Luka Vračan Millonarios 05.11.2015.

    daš im prst žele cijelu ruku

Komentiraj...
Vidi sve komentare