To je to što me zanima!

'Izbrišite' bivšeg: Liječnici pilulom brišu loša sjećanja

Znanstvenici tvrde kako su uspjeli "izbrisati" ružna sjećanja koristeći lijekove koji se obično propisuju srčanim bolesnicima. Nastale su moralne dileme...
Vidi originalni članak

Nizozemski znanstvenici razvili su tablete koje "brišu" ružna sjećanja. Namijenili su ih onima koji pate od PTSP-a ili su proživjeli teške traume te se stalno prisjećaju bolnih događaja. Istraživači su kod ispitanika prvo "stvorili" strah pokazujući im slike pauka uz lagane elektrošokove. Nakon što su uzeli Propranolol, lijek za srčane bolesti, ponovno su gledali fotografije. Rezultati su bili zapanjujući. Svi ispitanici manje su se uznemirili nego prvi put. No pojavljivanje ovakvih "brisača sjećanja" izazvalo je mnoge etičke dileme među liječnicima. Nizozemski profesor Merel Kindt tvrdi da će njihovo otkriće igrati važnu ulogu u liječenju traumatiziranih ljudi, dok londonski liječnik Daniel Sokol napominje da će takav postupak imati posljedice na društvo i naš osjećaj humanosti.
- Odstranjivanje ružnih sjećanja nije isto kao uklanjanje bradavice ili madeža. To će promijeniti naš identitet sve dok je ono što jesmo povezano s našim pamćenjem - rekao je dr. Sokol. Pretpostavlja se kako će proći još nekoliko godina istraživanja i testiranja tih lijekova dok oni ne budu i službeno usvojeni. Također se još ne zna brišu li lijekovi i lijepa sjećanja. Ovo otkriće uvelike podsjeća na scenarij filma "Vječni sjaj nepobjedivog uma" s Kate Winslet i Jimom Carreyem u glavnim ulogama. Likovi u tom filmu obrišu sjećanja jedan na drugoga kako bi lakše prebrodili prekid veze.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • user_28544 16.02.2009.

    Profit profit i samo profit ja farmaceuskim tvrtkama bitan, uništavaju nas pomalo i sistemski, reklamama manipuliraju ljudima. Ni jedna tableta nije zdrava jer neke stvaraju ovisnost, a s drugim nam slabi imunitet i onda smo prisiljeni uzimat tablete. Samo priroda sta nam je dala konzumirajte i nebojte se bolesti!!!!!!

  • MalipasKira 16.02.2009.

    Svaka njima čast na tom izumu, ali ja bi te tablete izbjegla ako je to ikako moguće... Sve loše stvari koje su mi se desile u životu utjecale su na to da sam danas ovakva kakva jesam i sve su te stvari dio mene... Da pijem te tablete, to više nebi bila ja... Tako da hvala, ali rađe nebih..

Komentiraj...
Vidi sve komentare