To je to što me zanima!

Izetbegović i Dodik: Američki dužnosnici Escobar i Chollet pristrani, krše Dayton...

Savjetnik državnog tajnika Derek Chollet i posebni izaslanik za Balkan Gabriel Escobar kritizirali su Milorada Dodika zbog secesionističkih poteza, vodeću bošnjačku SDA zbog blokada i nacionalizma
Vidi originalni članak

Čelnici najveće bošnjačke i srpske stranke u BiH Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske optužili su američke dužnosnike Dereka Cholleta i Gabriela Escobara za pristranost te da krše Daytonski sporazum kojim je upravo njihova administracija zaustavila rat u BiH.

Svjedočeći ovoga tjedna pred Vanjskopolitičkim odborom američkog Senata, savjetnik državnog tajnika Derek Chollet i posebni izaslanik za Balkan Gabriel Escobar kritizirali su Milorada Dodika zbog secesionističkih poteza, a vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) zbog blokada i nacionalizma.

'OPERIRALI' GOTOVO DVA MJESECA Trojica muškaraca prevozila migrante iz BiH u Hrvatsku: Zaradili oko 8.500 eura

Podržali su odluke visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta koji je nametnuo odluke o deblokadi Federacije BiH i omogućio uspostavu Vlade iz koje je izbačena upravo SDA Bakira Izetbegovića. Na taj način, drže američki diplomati, u Federaciji BiH stvorena je ravnoteža prema Republici Srpskoj koja je opstruirala rad državnih institucija.

Izetbegović je u današnjem odgovoru ocijenio netočnim istupe američkih dužnosnika tvrdeći da su odluke u Federaciji BiH bile na štetu Bošnjaka.

- To naprosto ne odgovara istini. Niti je privremena suspenzija Ustava FBiH kojom se pri formiranju Vlade FBiH zaobilazi potpredsjednik Federacije BiH - Bošnjak i većinska volja bošnjačkog naroda otvorila vrata funkcionalnijoj FBiH, niti je RS dominirala državom jer nije bilo Vlade FBiH da joj se suprotstavi- rekao je Izetbegović.

VIŠEMILIJUNSKA ZARADA Policija u BiH s Uskokom razbila skupinu krijumčara droge i naoružanja u Europsku uniju

Pritom je Izetbegović optužio američku administraciju i druge utjecajne zemlje koje nadziru rad visokog međunarodnog predstavnika da se 'povlače pred drskošću Milorada Dodika, ohrabrujući time nove i ozbiljnije napade'.

Po Izetbegoviću je zato nejasno zašto je međunarodna zajednice u BiH izbacila SDA iz vlasti, a ne one snage koje su odgovorne za napade na Daytonski mirovni sporazum.

Predsjednik Republike Srpske i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao je kako se ne ne boji američkih prijetnji te da će nastaviti poštivati Daytonski mirovni sporazum.

ZAPADNA BOSNA BiH: Izlilo se više rijeka, poplavljeno nekoliko stotina objekata, stanovnici evakuirani

Dodik je optužio posebnog američkog izaslanika za Balkan Gabriela Escobara da je stajao iza navodnog pokušaja njegova uhićenja.

- Prije nekoliko mjeseci, možda prije nepunu godina dana, pokušavali su, a čak smo ih otkrili, poduzeti neke aktivnosti privođenja, uhićenja. U mozgovima tih ljudi, poput Escobara, to je moguće- rekao je Dodik za Radio televiziju Republike Srpske.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare