To je to što me zanima!

'Izmjene će pomoći MUP-u i poslodavcima': Dozvole na tri godine, tečaj jezika, kontrole...

MUP je od 2016. do kraja 2023. godine izdao 96.086 dozvola za strane radnike
Vidi originalni članak

Izdavanje duljih radnih dozvola, strože kontrole poslodavaca, uvođenje crnih lista i šestogodišnjih kazni te programi učenja hrvatskog jezika samo su neke od predloženih mjera u Zakonu o stranim radnicima koje bi ljudima koji dolaze raditi u Hrvatsku iz drugih zemalja olakšale zapošljavanje i uvjete rada.

IZMJENE ZAKONA Stižu paprene kazne za sve one koji iskorištavaju strane radnike

A takvih je najviše ih BiH, Srbije, Nepala, Indije, Sj. Makedonije, Kosova, Bangladeša, Turske i Albanije. Svake godine sve više raste broj stranih radnika, a novi zakon, koji su jučer predstavili ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić, trebao bi riješiti njihove probleme.

PORAST ZAKONITIH MIGRACIJA VIDEO Božinović: 'Mijenja se zakon o strancima. Najviše ih ima u turizmu i graditeljstvu'

- Izmjene imaju težinu jer smo kao nacija prvi put suočeni s porastom izdanih dozvola za boravak stranaca, što znači da Hrvatska postaje ne samo država emigracije već i imigracije. Hrvatska je postala i atraktivnija destinacija za rad ljudima iz drugih krajeva svijeta, a ne samo iz susjedstva, na što smo se naviknuli - ustvrdio je ministar Božinović.

Broj izdanih dozvola za rad i boravak od 2016. do kraja 2023. godine je 96.086, a najviše ih je, čak 44 posto, u graditeljstvu. Izmjenama zakona rasteretit će poslodavce, ali i MUP, istaknuli su. (po)

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare