To je to što me zanima!

Izmjene 'Lex Perković' već 1. siječnja, pa neće biti sankcija?

Iako nema potvrde da je takav prijedlog dogovoren, niti da je Europska komisija to prihvatila, u HNS-u smatraju da bi takvo rješenje bilo prihvatljivo za više strana
Vidi originalni članak

Nazire se kompromisno rješenje pat-pozicije koju je izazvao tzv. 'Lex Perković' i koje bi moglo ukinuti sankcije kojima prijeti Europska komisija. Naime, kako je Večernjem listu rekao izvor iz HNS-a, izmjene spornog zakona mogle bi na snagu stupiti 1. siječnja, a ne 15. srpnja 2014. 

Ipak, treba reći kako još nema nikakvih potvrda o tome da je takav prijedlog dogovoren, niti da je Europska komisija to prihvatila.

 No, u HNS-u tvrde da bi takvo rješenje bilo prihvatljivo za više strana. 

EK bi u tom slučaju vjerojatno odustala od sankcija protiv Hrvatske, a to bi bilo prihvatljivo i HNS-u koji ne podržava da izmjene zakona stupe na snagu tek 15. srpnja. U HNS-u smatraju da bi takav potez bio dobar i za premijera Zorana Milanovića. Jer, kada bi izmjene zakona stupile na snagu 1. siječnja, to bi značilo da premijer nije morao potpuno odustati od svojih stavova i povinuti leđa Komisiji, nego je svoj rok skratio za šest mjeseci. 

Europskoj komisiji je, prema upućenima u HNS-u, taj datum prihvatljiv jer u siječnju 2014. godine na snagu stupaju izmjene istog zakona i u Češkoj. 

– To je jedina mogućnost, dakle da se zakon izmjeni 1. siječnja, osim one da se izmijeni odmah, na koju bi HNS pristao. Vjerojatno će na nju pristati i EK zbog slučaja Češke – tvrdi visokopozicionirani sugovornik iz HNS-a. On kaže da bi takav prijedlog zakona mogao biti na sjednici Vlade idući četvrtak, piše Večernji list.

Idi na 24sata

Komentari 98

  • oocrv 20.09.2013.

    Boje se Perkovića da ne propjeva o njihovim očevima udbašima

  • 20.09.2013.

    Dobio je na vremenu do 1.siječnja 2014. A postavlja se pitanje, za ŠTO? Koja je razlika odmah ili tada?

  • 47 dalmat 20.09.2013.

    Ako slucaj Lex Perkovic stvarno bude u sijecnju to ce rijesit sve probleme hrvatskih gradjana,mozda ce jedino Karamarko biti tuzan..Gospodo iz vlade i opozicijo ostavite se vise tih gluposti,.pocnite donosit zakone koji ce nam donit nova radna mista,hrvatski gradjani su pred bankrotom, NOVA RADNA MISTA..tako da se moze otpustit visak radnika u drzavnim sluzbama,lazne ivalide branitelje skinut s primanja,smanjit broj vijecnika i ukinut opcine koje nam ne trebaju i neka idu svi skupa radit ..,to morate gospodo iz SDP I HDZ napravit skupa..i to..odma krenut..,

Komentiraj...
Vidi sve komentare