To je to što me zanima!

Iznad balkona kuće živjelo im je oko 700 stršljenova

Šima Vukadin primijetila je stršljenik na skrivenom dijelu potrkovlja obiteljske kuće u Kobiliću kraj Velike Gorice. Pozvali su pčelara da ih ukloni...
Vidi originalni članak

Prepala sam se jer troje male djece živi u kući. Nismo prije primijetili stršljenik, rekla nam je čitateljica Kristina Vukadin koja je poslala fotografije stršljenika na obiteljskoj dvokatnici Roke i Šime Vukadin u Kobiliću kraj Velike Gorice. Njezina svekrva Šima Vukadin primijetila je stršljenik. Nije znala što je to. Kristinin muž Marko pozvao je pčelara Stjepana Antolčića.
- Stršljene uklanjamo pred mrak jer se tada svi vraćaju u stršljenik. Sa zaštitnim odijelom ih izdvojim. No, jedan mi se podvukao pod odijelo i ubo me ispod pazuha - kaže Stjepan. Izdvojio je oko 700 stršljenova. U saću je bilo oko 1000 larvi.
- Za tjedan dana tih tisuću larvi postalio bi tisuću stršljenova - kaže Stjepan. Strahovito brzo se razmnožavaju. Prve godine, kaže, ne primijeti ih nitko, druge stručnjaci.
- Nastanili su se u potkrovlju kuće jer je blizu šuma, imaju mir, a okolo ima puno povrća, voća i pčela. Matica, ako je preživjela, neće se više vraćati na ovu kuću jer joj je nesigurno - pojasnio je Stjepan. Stršljeni su opasni ako čuvaju leglo.
- Nasreću nitko nije izašao na balkon. Nekomu je i jedan ubod smrtonosan - kaže Stjepan. Imaju otrov kao tri ose, a ose kao tri pčele. Ako ne ubodu nikoga tjedan dana, otrov im postaje jači. Zato stršljenov ubod jako boli.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 25sat 11.08.2010.

    Kod nas su stršljenovi opasniji od zmija !

Komentiraj...
Vidi sve komentare